Nervii investitorilor sunt întinşi la maxim: Pieţele financiare scad accelerat după ce Băncile Centrale din America, Elveţia şi Marea Britanie au majorat dobânzile

Autor: Robert Manea 16.06.2022

Pieţele financiare sunt în alertă maximă după ce Băncile Centrale au început să majoreze dobânzile de referinţă într-un ritm mai alert, în încercarea de a prelua controlul inflaţiei.

În Europa, Bursa de la Londra scădea cu 3% la ora 11:15; Bursa de la Frankfurt scădea cu 3,4%; Bursa de la Paris avea un minus de 2,5%; iar bursa de la Milano piedea 3,18%.

Indicele Stoxx 600, care reuneşte cele mai importante acţiuni europene avea un minus de 2,5%.

Peste ocean, pe Wall Street, indicele Dow Jones al Bursei de la New York avea joi la deschiderea pieţei un minus de 2,4%, iar indicele S&P500 pierdea 3%.

Cryptomonedele au avut o  nouă zi proastă cu BTC pierzând aproape 7%, iar Ethereum 10%.

Marile Bănci Centrale au pus piciorul pe acceleraţie cu un ritm de creştere a dobânzileor de referinţă mai ridicat: FED – Banca Centrală Americană a majorat dobânda cu 0,75 puncte procentuale, Banca Centrala a Elveţiei cu 50 de puncte, iar Banca Angliei cu 25 puncte de bază.

În Europa, în iulie se aşteaptă o majorare de 0,5 a dobânzii la euro de către BCE.

Problema în Europa este că titlul de stat ale ţărilor puternic îndatorate, de exemplu Italia, a scăzut semnificativ ceea ce a dus la creşterea randamentolor şi a riscurilor.

BCE -Banca Centrală Europeană încearcă să găsească soluţii pentru a reduce presiunea pe ţările îndatorate pemtru ca acestea să nu ajungă ca în situaţia Greciei de acum un deceniu.