Business internaţional. Pieţele globale de capital, lovite de deciziile de politică monetară ale băncilor centrale din Elveţia şi Regatul Unit

Ziarul Financiar 17.06.2022

Joi, 16 iunie, acţiunile globale îşi continuau trendul descendent de anul acesta, după ce o decizie surprinzătoare din partea Băncii Centrale din Elveţia de a majora rata de referinţă a stârnit temerile investitorilor privind ritmul inflaţiei şi înăsprirea politicilor monetare la nivel mondial.

Conform agenţiei de ştiri Reuters, instituţia cu sediul în Zürich a majorat ratele dobânzilor pentru prima dată în ultimii 15 ani cu 50 de puncte de bază, francul elveţian crescând în scurt timp cu 2% prin raport cu euro.

Câteva ore mai târziu, Banca Angliei a efectuat o majorare mai precaută, 25 de puncte de bază, la o zi după ce Banca Centrală Europeană a promis „flexibilitate” cu privire la imensul său bilanţ şi a declarat că va susţine evoluţia pieţelor de obligaţiuni. În ultimele cinci zile, indicele internaţional MSCI All-World a scăzut cu 8,3%. Potrivit datelor MarketWatch. Indicele paneuropean Stoxx 600 era pe minus cu 2% spre finele sesiunii de trading de ieri. Mai mult, Wall Streetul a început şedinţa de joi în teritoriu negativ, sugerând că optimismul de după creşterea de 75 de puncte a dobânzii de referinţă s-a evaporat. Indicii Nasdaq Composite şi S&P 500, ambii aflaţi în piaţa „bear”, se depreciau cu 2,5%, respectiv 2,3%. Dow Jones înregistra un minus de 1,9%. Preţul barilului de petrol West Texas Intermediate cobora cu 1%. 

Indicele londonez FTSE 100, alături de DAX din Frankfurt, sufereau cele mai mari declinuri din rândul marilor pieţe de capital din vestul Europei, minus 2,7%. CAC 40 din Paris şi indicele italian FTSE MIB coborau cu 2,1%, respectiv 2,5%. Indicele german a scăzut cu circa 19,5% faţă de maximul atins la început de an şi se poate încadra în scurt timp în definiţia convenţională a pieţei „bear”, adică un declin de cel puţin 20% faţă de cel mai recent record.

Raportat la nivelul record din 5 ianuarie, respectiv 7.376,37 de puncte, CAC a scăzut cu 20,2%.

La Bucureşti, indicele BET creştea cu 0,9%, iar WIG20 din Varşovia era pe plus cu 0,2%. În Ungaria, ţară unde dobânda cheie s-a majorat peste noapte şi forintul s-a depreciat la un nivel record, indicele BUX scădea cu 0,7%.