ZF Investiţi în România! Cosmin Monda, Clean Recycle: Cel mai mare duşman al colectării selective de la populaţie a fost blocul cu ghenă

Autor: Alex Ciutacu 17.06.2022

♦ OIREP-ul îşi propune să gestioneze 170.000 de tone de deşeuri de ambalaje până la finalul anului şi să înregistreze un volum de business de 10 milioane de euro. 

Ritmul colectării selective în rândul populaţiei este unul lent în România, iar lipsa infrastructurii şi nevoia de educaţie sunt printre principalele motive în acest sens, a explicat Cosmin Monda, general manager al Clean Recycle, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank. 

„Cel mai mare duşman al colectării selective de la populaţie a fost blocul cu ghenă, pentru că era acea ghenă, nu era spaţiu necesar pentru colectarea selectivă. Sunt localităţi în ţară care au sudat pur şi simplu acele ghene, încât să forţeze populaţia să nu mai arunce acolo“. 

Nevoia de educaţie este una mare în rândul populaţiei, însă infrastructura devine la un moment dat un factor chiar mai important, întrucât „degeaba ai populaţie educată dacă nu ai coşuri de gunoi, pubele, astfel încât să fie şi uşor să arunce la gunoi pe categorii de ambalaje“. 

„Oricât de mult ai educa populaţia intervine şi comoditatea şi trebuie venit către ei să îi ajuţi să fie cât mai uşor să facă ceea ce trebuie“. 

În ceea ce priveşte colectarea selectivă în rândul populaţiei, Monda spune salubriştii trebuie să facă investiţii pentru a dezvolta o infrastructură mai bine pregătită în acest sens. „Salubristul trebuie să facă investiţii, vrea, nu vrea, de aceea nici nu am reuşit să ne atingem ţintele de ţară la colectare selectivă - reciclare. (...) De aceea avem probleme cu gropile de gunoi, anul acesta România a fost dată din nou în judecată de Comisia Europeană pentru că nu a închis cele 68 de gropi de gunoi pe care trebuia să le închidă, mai avem încă 42 de gropi ilegale în acest moment“.   

Clean Recycle este un OIREP, adică o organizaţie care implementează obligaţiile privind răspunderea extinsă a producătorului. Concret, orice producător şi distribuitor de produse ambalate trebuie să recupereze şi să recicleze o anumită cotă din ambalajele pe care le pun pe piaţă. 

„Cu alte cuvinte, în momentul în care către un OIREP este raportată o anumită cantitate înseamnă că acea companie a şi vândut produsul respectiv, ceea ce înseamnă că ce raportează în sistemul nostru se traduce direct prin vânzările respectivului generator de ambalaje“. 

Pentru fiecare material în parte, legea stabileşte o cotă obligatorie care trebuie recuperată. Spre exemplu, un producător care generează deşeuri de hârtie şi carton trebuie să semneze contracte cu un OIREP pentru a recupera 60% din cantitatea generată – iar OIREP-ul semnează contracte cu colectori şi reciclatori pentru a livra acest serviciu. Pentru fiecare kilogram nerecuperat, generatorii ajung să plătească o penalizare de 2 lei. 

„Dacă mergi spre un OIREP costurile sunt în medie undeva la 25% din cei 2 lei pe care ajungi să îi plăteşti în caz contrar către Administraţia Fondului de Mediu. Costurile diferă în funcţie de tipul de material şi sunt generatori care pun pe piaţă ambalaje mai scumpe. Aluminiul este unul dintre cele mai scumpe deşeuri de ambalaje la colectare, fiindcă este uşor, e greu de colectat şi-atunci costul este unul foarte mare“. 

În prima jumătate a anului 2022, Clean Recycle a gestionat 56.000 de tone de deşeuri de ambalaje şi a înregistrat un volum de business de circa 3,8 mil. euro, în scădere cu 5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Pentru finalul anului, OIREP-ul vrea să gestioneze circa 170.000 de tone de deşeuri şi să ajungă la un business de 10 mil. euro.