VATRA, proiectul gândit de studenţii români, în finala celei mai mari competiţii din lume destinate caselor solare. Statul român, absent de pe lista partenerilor

Autor: Roxana Petrescu 17.06.2022

„Am tot repetat că avem nevoie de o Românie educată, o Românie în care numărul copiilor care fac performanţă creşte, în timp ce dezvoltarea sistemului de învăţământ se bazează pe strategii bine gândite“, spunea Klaus Iohannis, preşedintele României, pe 25 iulie 2018, într-o vizită la casa solară EFdeN, cea mai mare organizaţie studenţească care are ca scop promovarea principiilor de dezvoltare durabilă în construcţii. Azi, echipa EFdeN cu proiectul VATRA a reuşit să intre în finala celei mai mari competiţii globale de case solare, dar statul român, prin nicio instituţie, nu a susţinut acest efort.

„VATRA a trecut de inspecţia finală şi suntem acum oficial în finala Solar Decathlon Europe 21/22, Wuppertal, Germania şi gata să concurăm pentru un loc pe podium. A fost un moment intens pentru echipa noastră, văzând că munca din ultimii 3 ani a prins în sfârşit viaţă. Suntem fericiţi, entuziasmaţi şi motivaţi să dăm tot ce este mai bun din noi în cadrul probelor competiţiei“, a anunţat echipa EFdeN la începutul acestei luni. Ediţia de anul acesta a Solar Dectahlon este organizată în Germania, la Wuppertal, în perioada 10-26 iunie, cu susţinerea Ministerului Economiei şi al Mediului din Germania. Tema este regenerarea unui sit existent şi extinderea unei clădiri, la alegere, cu locuinţe.