VATRA, proiectul gândit de studenţii români din EFdeN, în finala celei mai mari competiţii din lume a caselor solare. Statul, absent de pe lista partenerilor

Autor: Roxana Petrescu 17.06.2022

Echipa de studenţi EFdeN cu proiectul VATRA a reuşit să intre în finala celei mai mari competiţii globale de case solare, Solar Decathlon, dar statul român, prin nicio instituţie, nu a susţinut acest efort. De altfel, chiar fondurile necesare participării la competiţia care se desfăşoară în Wuppertal, Germania, au fost strânse pe ultima sută de metri.

„La două săptămâni distanţă de a treia participare a EFdeN la competiţia Solar Decathlon mai sunt de securizat 20 de procente din buget pentru a putea ajunge în Wuppertal, Germania“, spunea recent Dalia Stoian, project manager în cadrul EFdeN. Echipa EFdeN a reuşit totuşi să ajungă la Wuppertal şi să se califice în finală. Situaţia vine în contextul în care la nivel declarativ statul român pretinde că este un suporter al educaţiei şi al cercetării şi un partener dedicat pe calea tranziţiei energetice. În realitate, „România educată“ rămâne un slogan fără conţinut.

ìAm tot repetat că avem nevoie de o Românie educată, o Românie în care numărul copiilor care fac performanţă creşte, în timp ce dezvoltarea sistemului de învăţământ se bazează pe strategii bine gânditeî, spunea Klaus Iohannis, preşedintele României, în vara anului 2018 când a mers într-o vizită la casa solară EFdeN. Mai departe, anul trecut, Ministerul Energiei chiar anunţa că în 2023 Bucureştiul urma să devină gazda Solar Decathlon.

La începutul acestui an însă, în contextul în care organizatorii nu au făcut rost de finanţări în timp util, Bucureştiul a ratat această şansă, în plin boom al energiilor regenerabile. Spre comparaţie, printre susţinătorii ediţiei de anul acesta a Solar Decathlon organizată la Wuppertal în Germania se numără Ministerul Economiei şi al Mediului printr-un program de finanţare care vizează neutralitatea climatică la nivelul clădirilor până în 2050, compania municipală de utilităţi din Wuppertal, dar şi primăria oraşului.