Cum arată sectorul construcţiilor: Volumul lucrărilor a scăzut în aprilie, faţă de martie, cu 1,5%

Autor: Cosmin Pirv 17.06.2022

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut în aprilie, faţă de martie, ca serie brută, cu 1,5%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 3,4%, a anunţat vineri INS.

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, ca serie brută, cu 1,5%, scădere evidenţiată la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-5,8%) şi la lucrările de construcţii noi (-0,3%). Lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 0,3%.

Pe obiecte de construcţii, au avut loc scăderi la clădirile nerezidenţiale (-7,6%) şi la lucrările de construcţii inginereşti (-5,3%). Clădirile rezidenţiale au crescut cu 12,7%.

În comparaţie cu luna similară a anului trecut, în aprilie 2022, volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a scăzut, pe total, cu 9,5%. Pe elemente de structură, scăderi
s-au înregistrat la lucrările de reparaţii capitale (-21,0%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-8,7%) şi la lucrările de construcţii noi (-8,4%).

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la construcţii ingineresti (-14,1%), clădirile rezidenţiale (-10,1%) şi la clădirile nerezidenţiale (- 2,3%).

Ca serie ajustată, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, pe total, cu 9,0%.

În primele patru luni ale anului, comparativ cu perioada 1 ianuarie-30 aprilie 2021, volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a crescut, pe total, cu 1,0%. S-au înregistrat creşteri la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+8,3%). Lucrările de reparaţii capitale şi lucrările de construcţii noi au scăzut cu 4,5%, respectiv cu 0,6%.

Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri la clădirile nerezidenţiale (+11,2%) şi la clădirile rezidenţiale (+7,7%). Construcţiile inginereşti au scăzut cu 9,4%.

Ca serie ajustată, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 0,4%.