Lituania a interzis tranzitul de mărfuri către enclava rusă Kaliningrad

Autor: Petru Mazilu 18.06.2022

Lituania anunţă că măsura privind interzicerea tranzitului de mărfuri către enclava rusă Kaliningrad intră în vigoare sâmbătă, potrivit Sky News.

Autorităţile lituaniene au declarat că interdicţia de a tranzita pe teritoriul lor bunuri care fac obiectul sancţiunilor UE, intră în vigoare sâmbătă

Lista de sancţiuni include, în special, cărbune, metale, materiale de construcţii şi tehnologie avansată. Guvernatorul regiunii, Anton Alikhanov, a declarat că interdicţia va acoperi aproximativ 50% din produsele pe care Kaliningrad le importă.

Intrarea în vigoare a regulii a fost confirmată de serviciul feroviar de stat din Lituania printr-o scrisoare adresată clienţilor, ca urmare a unei „clarificări" din partea Comisiei Europene cu privire la mecanismul de aplicare a sancţiunilor.

Situată între Polonia şi Lituania, membre ale UE şi NATO, enclava rusă Kaliningrad primeşte provizii de la Rusia prin intermediul căilor ferate şi al conductelor de gaz care trec prin Lituania.

Sediu al cartierului general al flotei ruseşti din Marea Baltică, enclava a fost capturată de la Germania nazistă de către Armata Roşie în aprilie 1945 şi cedată Uniunii Sovietice după cel de-al Doilea Război Mondial.