Alin Negrescu, KPMG: România ar putea să reducă gapul de TVA cu 1,5 - 2 mld. euro în următorii doi ani, dacă Fiscul aplică măsurile corecte de digitalizare. În Polonia, gapul de TVA s-a înjumătăţit în trei ani

Autor: Adelina Mihai 20.06.2022

Gapul de TVA, diferenţa dintre TVA-ul pe care statul ar trebui să îl încaseze şi TVA-ul pe care îl încasează efectiv, ar putea să se reducă de la 7 miliarde de euro la 5 sau 5,5 miliarde de euro în următorii doi ani, dacă Fiscul aplică măsurile corecte de digitalizare.

România a ajuns la nivelul 2 din cele 5 niveluri de modernizare a administraţiei fiscale ca urmare a progreselor făcute în ultimii 2-3 ani, chiar dacă sistemele informatice implementate – SAF-T şi RO e-Factura- dau bătăi mari de cap contribuabililor.

„Modernizarea sistemului de adminis­traţie fiscală înseamnă digitalizare, iar digi­talizarea trebuie făcută atât din perspectiva contribuabilului, cât şi din cea a autorităţii fiscale. Există cinci niveluri ale digitalizării administraţiei fiscale, iar România se află abia la nivelul al doilea. Polonia, prin măsuri de digitalizare şi reformă, a redus gapul de TVA (diferenţa dintre TVA-ul care trebuie încasat şi cel care este încasat- n.red.) de la 24,6% în 2015 la 11,5% în 2018 şi la 10% în 2020. Se poate reduce acest decalaj, beneficiile digitalizării sunt evidente, dar totul presupune foarte multe eforturi şi costuri, atât din partea autorităţii fiscale, cât şi din partea con­tri­buabililor, care trebuie să investească în ajustările sistemelor infor­matice“, a spus Alin Negrescu de la KPMG.