Business Magazin. Cum se construieşte un oraş inteligent şi cât au de recuperat oraşele din România pentru a fi conduse print-o infrastructură de big data?

Ziarul Financiar 19.06.2022

„Oraşul inteligent” sau mai răspânditul „smart city”, dincolo de faptul că este un concept la modă, cu accent pe inovaţie şi antreprenoriat, ar trebui să atragă şi dezvoltarea economiei digitale prin investiţii şi locuri de muncă, crescând, între timp, şi nivelul de productivitate şi competitivitate. Unde sunt piedicile?

Un oraş inteligent ar însemna că are o ţesătură urbană instrumentată şi activată prin infrastructura de IT&C, software prin diverse dispozitive de monitorizare folosite pentru îmbunătăţirea managementului, dar şi pentru calitatea guvernanţei”, crede Adrian Ilie, consultant în dezvoltare urbană şi director executiv în cadrul Synergetics. Compania pe care o reprezintă deţine cea mai mare cotă din domeniul planificării urbane (42%) şi are în portofoliu proiecte de actualizare a planurilor urbane generale pentru patru dintre oraşele desemnate poli de creştere regională, mai exact Craiova, Braşov, Constanţa şi Cluj Napoca. Potrivit reprezentanţilor acesteia, este singura companie locală care efectuează planuri urbanistice în format geospaţial (GIS), creând posibilitatea gestionării oraşelor în timp real.

Compania s-a decis să abordeze urbanismul şi planificarea teritorială inteligente în contextul în care oraşele şi regiunile României au nevoie, în primul rând, de cartografiere digitală. „Explicit, autorităţilor le lipsesc informaţiile şi posibilitatea de vizualizare a datelor care ţin de domeniul public, fondul construit, reţelele de utilităţi, riscurile de mediu, distribuirea spaţială a populaţiei, a agenţilor economici, infrastructura de transport, documentaţiile de urbanism aprobate etc, precum şi analizele de valoare”, spune Adrian Ilie. Pe scurt, compania consolidează şi extinde moduri noi de a cunoaşte şi de a gândi oraşele şi judeţele prin date, algoritmi şi printr-o combinaţie de canale media şi georeferenţiere, reprezentând procesul atribuirii de coordonate unei imagini astfel încât un program GIS să poată poziţiona corect imaginea pe glob.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro