Angajaţii care au plecat în pandemie din ospitalitate se întorc, însă deficitul e departe de a fi umplut: Cei care au fost daţi afară prin concedieri colective făcute pe genunchi nici nu vor să mai audă de industrie. Unu din zece angajaţi din turism a plecat din ospitalitate în 2020, piaţa locală a numărat anul trecut doar 165.000 de angajaţi

Autor: Miruna Diaconu 20.06.2022

Industria ospitalităţii a fost martora pierderii a mii de oameni în pandemie, angajaţi care au fost concediaţi sau care au ales să plece către alte industrii sau chiar în afara ţării. Acum, hotelierii şi proprietarii de restaurante observă că cei care au plecat în afara ţării se întorc.

„Ca tendinţă, se întorc oameni din afară, dar departe de a acoperi deficitul de personal care există acum în industria ospitalităţii. Se întorc în special din afara ţării, oameni care au plecat fie în sectorul acesta, fie în alte sectoare, dar se întorc în ţară din motive familiale, nu au plecat împreună cu familia şi pandemia a fost un semnal cu privire la importanţa lanţului acesta de viaţă, aceştia sunt  personalul de linie“, spune Rocsana Borda, managing partner la Hotel Staff, companie care oferă servicii de HR pentru zona ospitalităţii.

Unu din zece angajaţi din turism a plecat din această industrie în 2020, astfel că piaţa turistică locală a numărat în 2020 doar 165.000 de angajaţi, conform ultimelor date disponibile la nivelul pieţei de la Registrul Comerţului. Industria a numărat cu 24.000 de salariaţi într-un singur an. Multe companii au fost nevoite să îşi reducă personalul ca urmare a faptului că nu au putut funcţiona la capacitate maximă, ceea ce a însemnat o reducere a veniturilor, cât şi a personalului. Pe de altă parte, mulţi angajaţi au preferat să plece către alte industrii care le ofereau mai multă siguranţă din punctul de vedere al locului de muncă.