Război în Ucraina, 19 iunie 2022

Autor: Ramona Cornea 20.06.2022

Ucraina a primit statutul de candidat la UE. Putin: „Nu este un bloc militar. Este dreptul oricărei ţări de a adera“

Comisia Europeană a recomandat ca Ucraina şi Republica Moldova să primească statutul de candidat, un pas simbolic pe drumul lung către aderarea la Uniunea Europeană. Preşedintele rus Vladimir Putin a răbufnit împotriva Occidentului într-un discurs la Sankt Petersburg, dar a încercat să minimalizeze problema UE. „Nu avem nimic împotriva ei. Nu este un bloc militar. Este dreptul oricărei ţări de a adera la uniunea economică“. Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia urmăreşte îndeaproape candidatura Ucrainei la UE, mai ales în lumina cooperării sporite în domeniul apărării între cei 27 de membri ai blocului.

 

Oficial ucrainean: Rusia îşi propune să facă din Harkov un oraş de primă linie

Situaţia la nord de Harkov, al doilea oraş ca mărime al Ucrainei, este destul de dificilă deoarece forţele ruse au încercat să se apropie să bombardeze din nou oraşul, a declarat un oficial ucrainean, citat de Reuters. „Rusia încearcă să facă din Harkov un oraş de primă linie“, a declarat Vadym Denysenko, un consilier al ministrului de interne, pentru televiziunea naţională a Ucrainei.

 

Secretarul general al NATO: Războiul din Ucraina ar putea dura ani de zile

Războiul din Ucraina ar putea ţine ani de zile, a declarat duminică secretarul general al NATO. Rusia şi-a intensificat atacurile după ce Uniunea Europeană a recomandat ca Ucraina să devină candidat la aderarea la blocul comunitar. „Trebuie să ne pregătim pentru faptul că ar putea dura ani de zile. Nu trebuie să renunţăm la susţinerea Ucrainei. Chiar dacă costurile sunt ridicate, nu doar pentru sprijinul militar, ci şi din cauza creşterii preţurilor la energie şi alimente“, a declarat Jens Stoltenberg pentru cotidianul german Bild, citat de BBC.

 

Mici schimbări au avut loc în prima linie, la nord, est şi sud de Severodoneţk

În cea mai recentă actualizare a informaţiilor despre războiul din Ucraina, Ministerul Apărării al Regatului Unit spune că Rusia şi Ucraina au continuat bombardamentele asupra ţintelor de la nord, est şi sud de Severodoneţk, dar că au fost puţine schimbări în prima linie.

Ei cred că unităţile de luptă din ambele părţi de luptă din Donbas au un moral variabil şi că au fost dezertări în armata ucraineană în ultimele săptămâni. De asemenea, ei spun că au fost cazuri în care unităţile ruse au refuzat ordinele.