România ar putea să reducă gap-ul de TVA cu 1,5-2 mld. euro în doi ani dacă Fiscul aplică măsurile corecte de digitalizare

Autor: Adelina Mihai 25.06.2022

Gap-ul de TVA, diferenţa dintre TVA-ul pe care statul ar trebui să îl încaseze şi TVA-ul pe care îl încasează efectiv, ar putea să se reducă de la 7 miliarde de euro la 5 sau 5,5 miliarde de euro în următorii doi ani dacă Fiscul aplică măsurile corecte de digitalizare. În Polonia, gap-ul de TVA s-a înjumătăţit în trei ani, a spus Alin Negrescu, partener consultanţă fiscală în cadrul firmei de audit şi consultanţă KPMG în România.

„Gap-ul de TVA ar putea să se reducă de la 7 mi­liarde de euro la 5 sau 5,5 miliarde de euro în următorii doi ani dacă Fiscul aplică măsurile corecte de digitalizare“, a mai spus Alin Negrescu. 

„Un obiectiv declarat de ANAF este ca, începând de anul viitor, controalele fiscale să fie efectuate în mod electronic în procent de 90%, iar acest lucru ar putea conduce la o reducere a gap-ului de TVA.“ În calculul gap-ului de TVA sunt incluse mai multe criterii, cum sunt: fenomenul de evaziune fiscală şi fraudă, insolvenţele şi falimentele, aplicarea necorespunzătoare a scutirilor de TVA şi aplicarea necorespunzătoare a cotelor de TVA.

Există cinci niveluri ale digitalizării administraţiei fiscale, iar România se află abia pe locul doi. Polonia, prin măsuri de digitalizare şi reformă, a redus gap-ul de TVA la jumătate în doar trei ani.