CBRE: Cererea de spaţii industriale se menţine la un nivel ridicat în 2022, mai ales în regiunile Vest şi Centru.” În regiune, România este a treia ţară, după Polonia şi Cehia, din punct de vedere al stocului”

Autor: Roxana Rosu 20.06.2022

Cererea de spaţii industriale se menţine la un nivel ridicat în 2022, mai ales în regiunile Vest şi Centru, dezvoltatorii având în construcţie 500.000 mp, iar 44% din suprafaţă este deja preînchiriată, arată o analiză a CBRE.

Stocul modern de spaţii industriale din România în primul semestru al anului este de 5,9 milioane mp, din care jumătate se află în Bucureşti, Ilfov şi localităţile din proximitate.

„2022 este încă un an excelent pentru piaţa de spaţii industriale din România, având în vedere nivelul ridicat de suprafeţe preînchiriate în aproape toate regiunile ţării, cu un procent semnificativ de absorbţie mai ales în regiunile Vest şi Centru. Observăm că cererea crescută de spaţii industriale se menţine, cel puţin în aceste două regiuni, fiind o tendinţă reprezentativă a ultimilor ani. În Europa Centrală şi de Est, România este a treia ţară, după Polonia şi Cehia, din punct de vedere al stocului de spaţii industriale moderne. Este o poziţie avantajoasă pentru noi fiindcă ne situează în prim planul dezvoltatorilor şi al chiriaşilor”, explică Victor Răchită, Head of Industrial & Logistics la CBRE România.

În Bucureşti, Ilfov şi localităţile limitrofe se află în diferite faze de lucru peste 181.000 mp de spaţii industrial noi, aproape 40% dintre această suprafaţă fiind deja preînchiriată. Capitala, cel mai mare hub industrial din ţară, are circa 90% din stocul modern în clasa A. De asemenea, în ceea ce priveşte clădirile relativ noi, 60% din suprafaţa totală a stocului a fost livrată între 2015 şi 2022, după cum arată raportul.