ZF Tech Day. Sorin Cosmescu, EXE Software: În ultimii 2 ani am crescut businessul cu 36%. Anul acesta mizăm pe o cifră de afaceri de peste 6 milioane euro

Autor: Ioana Nita 23.06.2022

EXE Software, companie locală specializată în dezvoltare de soluţii software, şi-a propus ca anul acesta să ajungă la o cifră de peste 6 milioane euro, în creştere cu 23% faţă de 2021, în condiţiile în care are cereri pentru extinderea proiectelor actuale, dar şi discuţii pentru atragerea unor noi clienţi. În acest context, compania are nevoie să îşi mărească şi echipa cu minimum 20-30 de specialişti IT, în prezent în cadrul EXE Software lucrând circa 115 persoane.

„Anul trecut am avut o creştere de undeva în jurul cifrei de 17%, un pic mai mică decât cea din 2020, motivul fiind în principal lipsa resursei umane. Dar, per total creşterea în cei doi ani a fost undeva la undeva la 36%, iar pentru acest an creşterea va fi undeva la 23%. Dacă anul trecut am atins 5,34 de milioane de euro ca cifră de afaceri, anul acesta vom depăşi 6 milioane de euro, conform rezultatelor pe primele patru luni şi estimărilor până la finalul anului“, a declarat în cadrul emisiunii ZF Tech Day Sorin Cosmescu, CEO şi acţionar în cadrul EXE Software.

El a adăugat că una dintre cele mai mari provocări în creşterea businessului în acest moment este găsirea şi recurtarea specialiştilor IT.

„Principala noastră investiţie în acest moment este în resursa umană. Pentru proiectele pe care le avem în curs avem solicitări de creştere la zi a echipelor care lucrează pe proiectele respective, deci trebuie să aducem oameni noi în aceste proiecte. De asemenea, suntem în discuţii cu un mare client din America de Nord şi sperăm ca într-o luna sau două să se definitiveze contractul cu ei. Principalul obiectiv este să avem suficienţi oameni pregătiţi pentru a face faţă cererilor pe care le avem în acest moment.“

EXE Software dezvoltă soluţii software personalizate pe cerinţele clienţilor, majoritatea proiectelor (80-85%) fiind realizate pentru clienţi din Europa de Vest sau America. Printre soluţiile la care lucrează în prezent echipa EXE Software se numără platforme web & mobile cu componente de business intelligence, soluţii pe zona de trading de energie şi soluţii de management al lucrului din companii.

„În special, este vorba de proiecte de management al vânzărilor şi al rapoartelor sau situaţiilor de vânzare. Este vorba de colectare de date, de prelucrare a lor şi de punerea în nişte soluţii de analiză şi de raportare. Acestea sunt proiecte globale care sunt implementate în mai multe ţări. De asemenea, mai avem un proiect foarte mare la care lucrăm pe partea de trading de energie, plus proiecte mari în care se implementează soluţii de management al lucrului în companii, în general de workflow & document management. Acestea sunt proiecte mari  la care lucrăm în prezent, dar putem vorbi şi de platforme web&mobile pe care le dezvoltăm în România. Chiar acum am început dezvoltarea unei astfel de platforme, pe lângă cele pe care le aveam deja în lucru şi la care continuăm să lucrăm. Aici putem să vorbim de două companii interesante, de două start-up-uri care şi-au propus nişte investiţii în zona asta online“, a precizat Sorin Cosmescu.