Evoluţia pieţei de retail din Europa: Românii au cheltuit cu 11% mai mulţi bani în magazine în 2021, cel mai alert ritm de creştere din regiune

Autor: Cristina Roşca 21.06.2022

♦ În zece ţări din Europa, vânzările de retail au crescut cu peste 10% în 2021 versus anul anterior ♦ România ocupă locul şase pe Bătrânul Continent, dintr-un total de peste 30 de state analizate ♦ La polul opus, se află două dintre cele mai bogate ţări din lume, Germania şi Elveţia.

Vânzările din retailul românesc – atât alimentar, cât şi nonalimentar – au crescut cu 11,3% anul trecut versus 2020, ritmul fiind de aproape două ori mai alert decât cel înregistrat de acest sector în Europa în ansamblul său, arată o analiză ZF pe baza datelor oferite de compania de cercetare de piaţă GfK.

În total, în 2020 (ultimul an pentru care există date financiare relevante), comerţul cu amănuntul s-a ridicat în România la peste 250 mld. lei (50 mld. euro), conform calculelor ZF pe baza datelor de la Registrul Comerţului. E vorba de toate companiile care şi-au publicat rezultatele pe 2020 şi care au unul dintre CAEN-urile de sub umbrela 47.