Scandalul momentului în UE: Bruxellesul nu vrea redeschiderea minelor de cărbune ca o alternativă de înlocuire a gazului din Rusia

Autor: Ştefan Stan 20.06.2022

 Preşedintele Comisiei Europene a avertizat statele membre ale UE să nu dea înapoi în ceea ce priveşte eforturile pe termen lung de reducere a utilizării combustibililor fosili, afirmând că guvernele ar trebui să rămână ferm concentrate pe "investiţii masive în surse regenerabile". 

Ursula von der Leyen a vorbit după ce decizia Rusiei de săptămâna trecută de a întrerupe aprovizionarea cu gazoducte a determinat Germania şi Austria să sporească utilizarea cărbunelui în încercarea de a păstra stocurile de gaz. Ţările se tem de noi reduceri ale livrărilor din partea Moscovei şi de o posibilă criză a aprovizionării cu energie în timpul iernii.

Creşterea iminentă a utilizării cărbunelui, chiar dacă este temporară, a alimentat îngrijorarea că o serie de state membre ar putea folosi criza pentru a întârzia trecerea la alternative mai puţin poluante.

"Trebuie să ne asigurăm că folosim această criză pentru a avansa şi nu pentru a face un pas înapoi în ceea ce priveşte combustibilii fosili murdari", a declarat ea într-un interviu. "Este o linie fină şi nu este stabilit dacă vom lua calea cea bună."

Olanda a devenit cea mai recentă ţară din UE care a anunţat că intenţionează să crească temporar utilizarea cărbunelui pentru a evita penuria de gaze din această iarnă. Rob Jetten, ministrul pentru climă şi energie, a declarat luni că ţara va modifica legile care impun ca centralele pe cărbune să funcţioneze la maximum 35% din capacitate.

Germania şi Austria au anunţat duminică repornirea de urgenţă a centralelor pe bază de cărbune scoase la mezat, după ce Rusia a redus săptămâna trecută capacitatea gazoductului Nord Stream 1 cu 60%. Conducta, care traversează Marea Baltică până în Germania, este una dintre principalele căi de transport a gazului rusesc către Europa, iar oficialii sunt îngrijoraţi că Rusia ar putea face noi reduceri de aprovizionare înainte de iarnă.

Trebuie să ne asigurăm că ne folosim de această criză pentru a avansa şi nu pentru a face un pas înapoi în ceea ce priveşte combustibilii fosili murdari. Este o linie fină şi nu s-a stabilit dacă vom lua calea cea bună.

Ursula von der Leyen
Rusia a pus reducerea capacităţii pe seama unor probleme tehnice care afectează linia şi care au fost exacerbate de sancţiunile occidentale impuse ca răspuns la invazia sa în Ucraina. Cu toate acestea, a refuzat să compenseze deficitul prin alte rute de conducte.

Se aşteaptă ca şi alte ţări din UE, inclusiv Italia, să anunţe planuri similare cu cele ale Germaniei. Statele membre se confruntă cu o presiune economică tot mai mare din cauza deficitului de energie, preţurile de referinţă ale gazelor europene crescând cu peste 50% în ultima săptămână. Gazul este de cel puţin şase ori mai scump în zona euro decât era înainte de pandemie.

Von der Leyen a declarat că UE a luat "măsuri de urgenţă" pentru a răspunde la ameninţarea scăderii aprovizionării din partea Rusiei, inclusiv măsuri de economisire a energiei şi "prioritizarea" industriilor care primesc gaz. Ea a lăudat propunerile guvernului german, afirmând că economisirea energiei este unul dintre cele mai eficiente instrumente de care dispune UE în acest moment.

Preşedintele Comisiei a citat cifre care arată că, în primul trimestru, consumul european de gaze a scăzut deja cu 9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Industria a redus consumul, în parte ca răspuns la preţurile aproape record ale gazelor naturale. Dacă consumatorii ar reduce temperatura termostatelor cu 2 grade Celsius, acest lucru ar putea face o diferenţă suplimentară semnificativă în ceea ce priveşte consumul de gaz, a declarat aceasta.