Christian von Albrichsfeld, Country Head & GM Continental Automotive România: Avem nevoie de oameni pe care să-i folosim în locuri de muncă cu valoare adăugată, ne lipsesc acum şi ne vor lipsi şi mai mult în următorii doi – trei ani

Autor: Ramona Cornea 21.06.2022

Christian von Albrichsfeld, Country Head & GM Continental Automotive România, afirmă că organizaţia sa are nevoie de angajaţi pe poziţiile cu valoare adăugată, joburi unde lipseşte personalul în această perioadă şi unde va fi o nevoie şi mai mare în următorii doi – trei ani, din cauza evoluţiei sistemului de educaţie din România.

”Un punct despre care am vorbit puţin este forţa de muncă – aici COVID nu ne-a ajutat deloc, vedem cum am ajuns cu educaţia. Noi avem nevoie de mulţi oameni pe care să-i folosim în locuri de muncă cu valoare adăugată şi acolo ne vor lipsi oamenii în următorii doi – trei ani. Deja ne lipsesc şi acum foarte mulţi”, a declarat Christian von Albrichsfeld în cadrul conferinţei ZF Cei mai mari jucători din economie.

Ce a mai declarat Christian von Albrichsfeld în cadrul conferinţei:

• România are o problemă structurală foarte mare – avem o populaţie de 16 –17 mil. de oameni, iar doar 5 mil. muncesc, plătesc taxe, iar în acest mod nu se poate trăi. Trebuie să mărim acea bază de oameni care plătesc taxe şi care aduc venituri la buget. Trebuie să vedem unde sunt oamenii pentru că nu îi vedem în rata şomajului. 22% - 23% dintre oameni lucrează în agricultură, în toate ţările europene sunt 3% - 4%, acolo este un potenţial.

• Noi am început activitatea acum 21 de ani, în Timişoara, cu două divizii – una a fost producţia de anvelope, iar a doua a fost cercetare-dezvoltare, în anul 2021. Avem aproape 8.000 de angajaţi pe partea de cercetare-dezvoltare şi shared services, partea financiară, partea de HR, nu înseamnă call center. De la început am văzut potenţialul României de a merge doar spre producţie ieftină, a fost clar de la început pentru noi. Am văzut că universităţile au un potenţial foarte mare pentru a ne concentra şi pe oameni în direcţia de cercetare-dezvoltare, ne dezvoltăm mai departe acolo şi acesta este un punct care ne ajută foarte mult.

• Oamenii nu vor să plece în străinătate, ei sunt împinşi cumva în afară pentru că văd că educaţia, sistemul, dar şi mentalitatea sunt diferite.