Alex Milcev, Tax & Law Leader EY România: Cea mai importantă schimbare în mediul de afaceri local în ultimii 30 de ani este schimbarea de mindset

Autor: Ramona Cornea 21.06.2022

​Alex Milcev, Tax & Law Leader EY România, este de părere că cea mai importantă schimbare în mediul de afaceri local în ultimii 30 de ani este schimbarea de mentalitate a antreprenorilor.

”Cred că cea mai importantă schimbare în mediul de afaceri local este schimbarea de mindset, dacă ne uităm la anul 1990, 1992 şi comparăm cu unde suntem noi în anul 2022,  s-au schimbat foarte multe lucruri în 30 de ani de zile. Acel mindset la care mă refer este legat incluziv de taxe, lucrurile s-au schimbat în bine. Suntem conştienţi că statul modern funcţionează pe baze fiscale sănătoase şi că este bine să plăteşti taxe”, a declarat Alex Milcev în cadrul conferinţei ZF Cei mai mari jucători din economie.

Ce a mai declarat Alex Milcev în cadrul conferinţei:

• În 30 de ani a evoluat economia, a evoluat şi fiscalitatea, felul în care funcţionează şi se respectă regulile. Cel mai important eveniment a fost intrarea României în UE în 2007.

• Acum 30 de ani, mediul de business era dominat de companii de stat, primele societăţi comerciale au apărut în 1990, dar nu ştiam cu ce se mănâncă, cum se face o afacere. Sectorul antreprenorial local a evoluat prin iniţiativa proprie, inspiraţie proprie, iar un factor foarte important a intervenit în a doua parte a anilor 1990, acel aflux de investiţii străine care nu s-a oprit. Aici nu mă refer doar la bani, dar elementul foarte important a fost această infuzie de cele mai bune practici, experţi din străinătate care au implementat aceste practici.

• Elementul foarte important pentru dezvoltarea pieţei au fost aceste investiţii şi acel know-how care a educat şi piaţa locală.

• Nu este o mişcare unidirecţională, sectorul privat românesc are şi el de oferit acel know-how local. Şi companiile multinaţionale învaţă ceva despre cum se fac afacerile în România. În ultimii 30 de ani a fost o relaţie simbiotică foarte interesantă şi o vedem în continuare, este un element foarte important ca oamenii să circule în străinătate. Această cooperare internaţională a ajutat mult mediul antreprenorial, dar şi invers.