Cum a reuşit Bursa de Valori Bucureşti să înregistreze evoluţii cu mult peste celelalte pieţe din regiune, în contextul în care unele burse din Europa „flirtează“ deja cu piaţa „bear“

Autor: Eduard Ivanovici 22.06.2022

♦ Evoluţia pieţei locale, susţinută de companiile energetice, structura investitorilor, nivelul ridicat de dividende, lipsa de expunere pe Rusia şi un grad scăzut de speculaţie.

Prin prisma indicelui de referinţă BET, Bursa de Valori Bucureşti a scăzut anul acesta cu circa 5%, însă BET-TR, indice care ia în calcul dividendele atribuite acţionarilor, este pe plus cu 1,5% în aceeaşi perioadă. La polul opus, CAC 40 din Paris a scăzut cu 18,5% faţă de maximul atins la începutul lunii ianuarie, iar indicele german DAX 30 a coborât cu 18%, apropiindu-se astfel de piaţa „bear“, definită printr-un declin de cel puţin 20% faţă de cel mai recent maxim atins.

În estul continentului, indicele polonez WIG20 s-a depreciat cu 25% în 2022, iar BUX din Budapesta înregistrează un minus de 22%, conform datelor MarketWatch. De altfel, indicele maghiar a avut cea mai slabă performanţă din regiune în luna mai, în vreme ce BUX a pierdut 13,6% în euro şi 9,4% în forinţi, arată o analiză a societăţii de brokeraj Wood & Company. Cum se explică, aşadar, dinamica bursei locale prin raport cu celelalte pieţe din Europa?

„Un factor important la performanţa pieţei româneşti pe un orizont mai lung de cinci ani a fost faptul că, din ce am observat, economia locală a fost mai puţin afectată în anul pandemiei decât celelalte economii europene şi, de asemenea, revenirea economică postpandemică a fost mai rapidă faţă de alte state. Evident, în ultimul an şi jumătate, faptul că pe bursă există un nucleu foarte puternic din sectorul energetic a dat un impuls pieţei, companiile au beneficiat şi investitorii au apreciat rezultatele societăţilor“, spune Adrian Cojocar, di­rector general adjunct al Patria Asset Management.