Românii au cheltuit 1,9 mld. euro în străinătate în primele patru luni din 2022, dublu faţă de anul trecut

Autor: Mirabela Tiron 22.06.2022

♦ Suma cheltuită pe vacanţe în afara ţării este peste cea din ianuarie-aprilie 2019, anul de referinţă în turism.

Românii au cheltuit 1,9 miliarde de euro pe deplasări în străinătate în ianuarie-aprilie anul acesta, faţă de 953 milioane de euro în perioada similară a anului trecut, când erau impuse restricţii de călătorie pe fondul pandemiei Covid-19, arată datele oficiale de la BNR.

Suma cheltuită pe vacanţe în afara ţării este mai mare faţă de cea înregistrată în ianuarie-aprilie 2019, anul de referinţă în turism, când se înregistra valoarea de 1,2 miliarde de euro, în timp ce în 2018, în primele patru luni, românii cheltuiau 1 miliard de euro pe vacanţe în străinătate, mai arată datele oficiale.

Apetitul românilor pentru călătorii este în creştere, iar ridicarea restricţiilor va stimula şi mai mult călătoriile în străinătate.

Ultimele date arată că aeroportul Henri Coandă (Otopeni), cel mai mare aeroport din ţară, a ajuns la 1,99 milioane de pasageri în primele trei luni din acest an, faţă de doar 630.000 de pasageri în perioada similară a anului trecut, potrivit datelor transmise de oficialii companiei către ZF. Spre comparaţie, în anul de referinţă 2019, aeroportul avea 3 milioane de pasageri în primele trei luni. La acea vreme decolau în medie 150 de avioane zilnic.