Război în Ucraina, 21 iunie 2022

Autor: Mediafax 22.06.2022

Un nobel de 100 de ori mai scump

Dmitri Muratov, ziarist, laureatul rus al Premiului Nobel pentru Pace, şi-a vândut medalia pentru 103 milioane de dolari.

Redactorul-şef al ziarului independent Novaya Gazeta din Rusia, câştigător al Premiului Nobel pentru Pace, a vândut la licitaţie prestigioasa medalie pentru 103,5 milioane de dolari. Premiul Nobel este însoţit de un cont bancar de un milion de dolari. Dmitri Muratov a obţinut, la licitaţie, de 100 de ori mai mult şi a declarat că toţi banii primiţi din vânzare vor merge pentru a ajuta refugiaţii din războiul din Ucraina. Vânzarea medaliei de aur, petrecută la New York, va fi în beneficiul acţiunilor umanitare ale Unicef pentru copiii strămutaţi din Ucraina, a precizat Heritage Auctions, care a realizat vânzarea, potrivit BBC.

„Cel mai important mesaj astăzi este ca oamenii să înţeleagă că există un război şi că trebuie să ajutăm oamenii care suferă cel mai mult“, a declarat Muratov într-un videoclip publicat de Heritage Auctions.

 

Zelenski: Sfârşitul războiului depinde de atenţia lumii

„Sfârşitul războiului şi circumstanţele lui depind de atenţia lumii. De aceea am nevoie de aliaţi. Avem nevoie de oameni ca tine”, a spus preşedintele ucrainean Zelenski într-un link video cu Cannes Lions, un festival pentru industria creativă. „Cred că puterea creativităţii umane este mai mare decât cea a unui stat nuclear blocat în trecut”, a adăugat el, referindu-se la Rusia lui Putin.

 

Noi sancţiuni împotriva Rusiei 

Marea Britanie este „hotărâtă” să impună noi sancţiuni Rusiei şi va continua să facă acest lucru „până când se va retrage complet din Ucraina”. Ministrul britanic de externe Liz Truss, a declarat că „ne propunem să furnizăm mai multe arme, să impunem mai multe sancţiuni şi să sprijinim Ucraina până când Rusia părăseşte teritoriul Kievului”.

 

Kiev: artilerie puternică primită din Germania

Ucraina a primit primele obuziere autopropulsate Panzerhaubitze 2000 (PzH 2000) din Germania, care pot fi acum desfăşurate la sol. Acest lucru a fost anunţat de ministrul Apărării de la Kiev, Oleksiy Reznikov, citat de Ukrinform, mulţumind totodată Berlinului pentru sprijinul acordat.