Conducerea OMV Petrom aprobă majorarea capitalului social cu până la 585 mil. lei şi cere aprobarea acţionarilor pentru dividendele speciale de 2,55 mld. lei

Autor: Cristina Bellu 22.06.2022

OMV Petrom (simbol bursier SNP), unicul producător de petrol şi gaze din România, anunţă că, în baza autorizarii acordate de catre Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor din 27 aprilie, directoratul a aprobat majorarea de capital social prin aport în natură şi în numerar, cu până la 584,6 mil. lei, de la 5,6 mld. lei, la maximum 6,2 mld. lei,prin emiterea unui număr de maximum 5.846.266.626 acţiuni noi, comune, nominative, în formă dematerializată.

Acţiunile au fiecare o valoare nominală de 0,1 lei la un preţ de subscriere de 0,1 lei pe acţiune, egal cu valoarea nominală, fără primă de emisiune, arată datele transmise recent de reprezentanţii companiei.

Din valoarea totală, 120,6 mil. lei reprezintă suma obţinută în schimbul a 1.206.602.392 acţiuni noi, reprezentând „aportul în natură al statului român, prin Ministerul Energiei, ca urmare a obţinerii unui număr de 1.943 de certificate de atestare a dreptului de proprietate emise în conformitate cu HG 834/1991 privind stabilirea si evaluarea unor terenuri deţinute de societăţile comerciale cu capital de stat, cu modificările şi completările ulterioare, cu o suprafaţa totală a terenurilor ce urmează a fi incluse în capitalul social de 1.379,05 hectare”,se specifică în raportul publicat de OMV Petrom la BVB.

Totodată, 463,9 mil. lei reprezintă până la 4.639.664.234 acţiuni noi, care vor fi oferite spre subscriere, în cadrul exercitării dreptului de preferinţă, celorlalţi acţionari ai OMV Petrom cu excepţia statului român, înregistraţi în registrul acţionarilor la data de 6 iulie 2022.

Perioada de subscriere va fi de cel puţin o lună, şi este estimată să aibă loc în intervalul septembrie – octombrie 2022. Ea va fi inclusă în prospectul care va fi depus spre aprobare la Autoritatea de Supraveghere Financiară şi care ulterior se va publica.

“Acţiunile care rămân nesubscrise la finalul perioadei de exercitare a dreptului de preferinţă pentru subscrierea Acţiunilor Noi, vor fi anulate prin hotărârea Directoratului care va constata rezultatele Majorării de Capital Social”, spun reprezentanţii companiei.

BRD - Groupe Societe Generale este intermediarul selectat de OMV Petrom în legătură cu majorarea de capital social şi va furniza servicii de intermediere în legătură cu oferta de noi acţiuni.

Statul român deţine 20,6389% din capitalul social al celei mai mari companii listate la Bursa de Valori Bucureşti.

OMV Petrom şi-a bugetat pentru anul acesta un profit net de 2,84 miliarde de lei şi venituri de 21,3 miliarde de lei. Investiţiile ar ajunge la aproximativ 4,3 miliarde de lei, de la 2,8 miliarde anul trecut.

Acţiunile SNP s-au depreciat cu 4,2% în 2022, pe tranzacţii de 1,6 miliarde de lei. Societatea are o valoare de piaţă de 27 de miliarde de lei, conform datelor BVB.