Staţia Spaţială Internaţională a efectuat o manevră specială pentru a evita ciocnirea cu deşeurile rezultate în urma unui test rusesc cu rachete anti-satelit

Autor: Andrei Şerbănescu 26.06.2022

Staţia Spaţială Internaţională a trebuit să efectueze joi o manevră de evazivă pentru a evita ciocnirea cu o serie de resturi spaţiale rezultate în urma unui test rusesc cu rachete anti-sateliţi, a raportat Bloomberg.

În noiembrie 2021, Rusia a efectuat un test cu arme anti-sateliţi care a distrus satelitul Cosmos 1408 din era sovietică, operaţiune care a generat peste 1.500 de bucăţi de reziduuri spaţiale. O serie de resturi au trecut în apropierea ISS în această săptămână, generând necistatea unei manevre evazive.

„Echipajul nu a fost niciodată în pericol, iar manevra nu a avut niciun impact asupra operaţiunilor staţiei”, se arată într-un comunicat publicat de NASA legat de manevra de evitare. „Fără manevra evazivă, fragmentul ar fi putut trece la aproximativ o jumătate de milă de staţie”.

ISS efectuează astfel de manevre de evitare pentru a ocoli resturile spaţiale în mod destul de regulat. În timp ce coliziunile cu resturi de dimensiunea unei mingi de baseball ar putea ucide astronauţii de la bord, coliziunile cu resturi mai mici pot cauza, de asemenea, daune semnificative staţiei.

Agenţia Spaţială Europeană estimează că în prezent există peste un milion de bucăţi de resturi potenţial dăunătoare pe orbită.