(P) Zentiva la 60 de ani. 1 din 10 medicamente cumpărate din farmacii şi 1 din 4 medicamente utilizate în spitale sunt produse Zentiva

Autor: Publicitate 22.06.2022

Zentiva aniversează 60 în România de pe prima pozitie în topul producţiei de medicamente. Înfiinţată în 1962 sub numele Uzina de Medicamente Bucureşti, fabrica Zentiva SA reprezintă centrul dezvoltărilor ulterioare ale operaţiunilor Grupului Zentiva în România. Reunind cinci entităţi juridice şi două capacităţi de producţie cu vânzări de 203 mil. EUR în 2021, Grupul Zentiva se plasează  în top 3 al celor mai mari companii farmaceutice de pe piaţa locală (inovative si generice)*.

Compania a înregistrat o producţie de  3,62 mld. unităţi galenice în 2021 faţă de un volum de 0,04 mld. unităţi galenice raportat 2011 la. Creşterea producţiei de medicamente reprezintă o consecinţă directă a investiţiilor constante – 44 mil. EUR în perioada 2011-2021 –, a integrării unei noi capacităţi de producţie la Bucureşti, Labormed Pharma, precum şi a politicilor Zentiva de transfer de produse pentru fabricaţie în România.

250 de branduri de medicamente, printre care metamizol, Paracetamol şi Extraveral, sunt disponibile pacienţilor din România pentru afecţiuni din peste 15 arii terapeutice precum  cardiovascular, terapia durerii, oncologie, pneumologie, infecţioase, aparat digestiv şi metabolism, sistemul nervos, şi altele. 1 din 10 medicamente cumpărate din farmacii şi 1 din 4 medicamente utilizate în spitale sunt produse Zentiva*, ceea ce face din companie un furnizor strategic al sistemului de sănătate din România. În 2021 compania  a lansat 13 molecule acoperind ariile terapeutice oncologie, cardiovascular, durere, antivirale, dermatologie, pneumologie şi vitamine şi va continua ritmul susţinut de investiţii pentru a creşte numărul de produse lansate.

Pentru Grup, România reprezintă a treia cea mai importantă piaţă, cu o pondere de 11% în vânzările globale, dupa Germania cu 18% şi Franţa cu 15%. Grupul Zentiva exportă din România către 34 de ţări, aproximativ 63% din producţia locală fiind alocată exporturilor.

Istoria Zentiva în România îşi are începuturile în Uzina de Medicamente Bucureşti fondată în 1962. Unitatea de producţie, care nu şi-a oprit activitatea nici măcar o zi în cele şase decenii, primeşte un nou nume în anii 90, Sicomed, şi este preluată de un grup de fonduri private equity care o reconstruiesc aproape integral. În 2005 este achiziţionată de Zentiva, de la care preia şi numele, iar ulterior, cu alte entităţi Zentiva din regiune, devine parte dintr-un un alt grup farmaceutic global. Începând cu 2018 Zentiva este preluată  de fondul de investiţii Advent International, care continuă ritmul susţinut de investiţii anual şi construieşte local un grup de companii sub numele Zentiva, în care vor ajunge să fie integrate ZENTIVA S.A., Labormed-Pharma S.A., Labormed Pharma Trading S.R.L. (fost Alvogen România S.R.L.), Be Well Pharma S.R.L. şi Solacium Pharma S.R.L., aceasta din urmă fiind distribuitor de suplimente alimentare, dispozitive medicale şi OTC.

 În virtutea rolului său major pentru societate şi a misiunii de a face sănătatea accesibilă tuturor, Zentiva este angajată să aibă o contribuţie semnificativă şi un impact major în comunitate. Grupul îşi reconfirmă angajamentul de a asigura un viitor sustenabil misiunii companiei într-o lume mai sustenabilă. Fabricile Zentiva din Romania folosesc 100% energie verde, iar la nivel de grup, inclusiv in România, s-a stabilit obiectivul de a deveni neutru din punct de vedere al amprentei de carbon până în 2030. Sub iniţiativa PlanetZ, compania vor continua proiectele de reducere a utilizării de resurse şi vom optimiza volumul de deşeuri din producţie şi operaţiunile curente. În plus, compania îşi va menţine angajamentul pentru mediu prin acţiuni în comunitate, ajutând la reabilitarea zonelor defrişate, o contribuţie începută în 2019 şi care va ajunge anul acesta la 47.000 de arbori plantaţi în zona Munţilor Făgăraş numai în perioada 2019-2022.

Şcoală pentru nenumărate generaţii de profesionişti în producţia românească de medicamente, Zentiva cultivă o cultură a valorizării oamenilor, responsabili de continuitatea şi performanţa companiei, confirmată prin certificarea Top Employer 2022, acordată de către Institutul Internaţional Top Employer şi este desemnată ca cel mai atractiv angajator din industria farma şi distribuţie conform studiului realizat de compania Randstad.

Peste 1300 de angajaţi sunt implicaţi în activităţi de producţie, comerciale sau funcţiuni globale şi continuă tradiţia companiei de diversitate – patru generaţii de vârstă fac parte din Zentiva, dintre care peste 70% au o vechime medie de 10 ani, iar 8% de peste 30 de ani. Compania este consecventă filosofiei de a fi locul în care oamenii săi să se simtă în siguranţă, respectaţi, apreciaţi, unde pot creşte şi unde se pot împlini.

*Sursa datelor este IQVIA, sell-out (ieşiri din farmacii), decembrie 2021