Dubai, noua Elveţie pentru traderii de materii prime ruseşti

Autor: Catalina Apostoiu 23.06.2022

Traderii de materii prime ruseşti se grăbesc să înfiinţeze firme în Dubai în condiţiile în care Elveţia le îngreunează din ce în ce mai mult tranzacţiile cu Moscova, relatează Bloomberg.

Elveţia a găzduit decenii la rând intermediari care au pus în legătură producători din Rusia cu cumpă­rători din întreaga lume. Acum, însă, inten­sificarea sancţiunilor impuse Rusiei determină o migrare a acestora către emiratul din Golful Persic.

Cei mai mari trei producători de petrol din Rusia evaluează în prezent Dubai pentru operaţiuni de trading, iar mai multe alte firme s-au relocat deja acolo. Pentru Elveţia, un exod pare inevitabil după ce ţara a urmat interdicţiile UE ţintind exporturile din Rusia.

Sancţiunile din ce în ce mai restrictive au îngreunat tranzacţiile pentru firmele de stat ruseşti, iar acest lucru a creat o oportunitate pentru Dubai, care a evitat să im­pună sancţiuni asupra persoanelor şi entităţilor din Rusia, intensificând competiţia cu care Elveţia se con­frun­tă deja în tranzacţiile cu materii prime la nivel mondial.

Deşi Elveţia îşi menţine neu­tralitatea, ţara a urmat UE în im­punerea de restricţii din ce în ce mai dure cu privire la unele materii prime, bănci şi persoane considerate apropiate Kremlinului. Acestea vor contribui la deciziile unor companii de a se reloca.

Executivi ai producătorului pe­trolier de stat Rosneft din Rusia au mers în Dubai luna trecută pentru a analiza ideea lansării unor operaţiuni de trading acolo. Între timp, Gazprom Neft, al treilea mare pro­ducător petrolier al Rusiei, anali­zează la rândul său extinderea pre­zenţei sale în oraş, potrivit unor surse familiare cu situaţia.

Emiratele Arabe Unite au atras ruşi bogaţi şi banii acestora de la invadarea Ucrainei, iar acum com­pa­nii de stat şi firme private de mărfuri din Rusia urmează aceeaşi cale.

Emiratele şi-au dezvoltat infra­structura financiară pentru acest tip de moment. Şi Dubaiul se do­vedeşte atractiv, cu nenumăratele zone de comerţ liber, proximitatea faţă de producătorii de energie din Orientul Mijlociu şi taxele reduse, deşi mai are de recuperat până să prindă din urmă centre globale ca Singapore, Londra, Geneva şi Stamford.

Anul trecut, Dubai Multi Commodities Center a găzduit un eveniment cu Camera de Comerţ din Moscova menit să atragă businessuri ruseşti să-şi lanseze operaţiuni acolo.

“Dubai devine un adevărat hub global pentru materii prime”, arată Najla Al Qassimi, director al think tank-ului B’huth, anterior cu sediul în Geneva. “Dispune de infrastructura, transportul şi serviciile potrivite pentru a susţine aceste companii”.