Venind dintr-o Românie din care noua generaţie vrea să fugă, David Popovici, 17 ani, a câştigat finala probei de 100 de metri liber de la campionatele mondiale de nataţie de la Budapesta, după ce luni a câştigat aurul şi la proba 200 de metri: „Vreau să rămân în România alături de oamenii din jurul meu”

Autor: Răzvan Botea 22.06.2022

David Popovici, 17 ani, a câştigat două medalii de aur la campionatele mondiale de nataţie de la Budapesta - la 200 de metri, acum două zile, şi la 100 de metri, joi.

El  a debutat la mondialele de seniori la Budapesta. Rezultatul este unic în istoria nataţiei româneşti, Popovici devenind primul înotător român care devine campion mondial în probe masculine de nataţie. În plus, el este şi deţinătorul recordurilor mondiale de juniori la ambele probe. Mai mult, a devenit al doilea înotător din istorie, care reuşeşte dubla, în cele două probe de liber: 100 şi 200 metri.

„Nu mă aşteptam să câştig două medalii, dar am fost optimist tot timpul. Sunt mai mândru de ceea ce am realizat la 200 de metri. Acesta e doar începutul, mai am am un drum lung înainte”, a spus David Popovici, citat de Mediafax. „Vă iubesc pe toţi şi vă mulţumesc că v-aţi uitat”, a adăugat el.

Popovici a rămas aici, într-o ţară din care în fiecare an pleacă 200.000 de români, În toate declaraţiile sale a spus că nu a vrut să plece din România, deşi a primit mai multe oferte din alte ţări, el a rămas şi s-a luptat de aici.

„Eu vreau să continui să mă antrenez cu antrenorul, cu echipa mea şi, implicit, dacă se va întâmpla asta, va trebui să rămân în România şi pentru studii. Vreau să rămân alături de echipa mea şi să continui studiile în România. Dar nu rămân aici pentru că neapărat vreau să continui studiile în România, vreau să continui înotul alături de oamenii pe care îi am în jurul meu, în care am maximă încredere”, declara în toamna anului trecut Popovici, citat de Eurosport.

Este antrenat de Adrian Rădulescu (32 de ani).

În semifinalele de la Budapesta, David Popovici a obţinut cel mai bun timp, fiind înregistrat cu 47:13, un nou record mondial de juniori. Vechea performanţă a românului era de 47:30 secunde, stabilită în 2021.

Popovici a devenit luni cel mai tânăr sportiv care câştigă titlul mondial la această probă, intrând direct pe locul 4 în topul celor mai rapizi înotători pe această distanţă, după nume importante precum Paul Biedermann, Michael Phelps şi Yannick Agnel.