Realitatea bate INS-ul: scumpirile materialelor de construcţii nu sunt surprinse decât parţial de actualizările din statistici

Autor: Alina-Elena Vasiliu 23.06.2022

♦ Jucătorii din piaţă solicită aplicarea unui indicator nou de ajustare a preţurilor, care să includă şi materialele importate în toate formulele de ajustare a preţurilor din contracte, pentru a putea vorbi de o apropiere de realitatea din piaţă.

Materialele de construcţii s-au scumpit galopant în ultimul an şi jumătate, fapt care se vede inclusiv în preţurile la care se tranzacţionează astăzi locuinţele. În vreme ce unele materiale şi-au majorat preţurile cu câteva zeci de procente, costurile altora chiar s-au dublat.

Pentru a depăşi blocajul din piaţă, în luna septembrie 2021 guvernul a adoptat Ordonanţa nr. 15/2021 privind regle­men­tarea unor măsuri fiscal-bugetare pentru ajustarea preţurilor contractelor de achiziţie publică, fiind reglementată posibilitatea ajustării preţului contractelor de achiziţie publică de lucrări, prin actualizarea preţurilor aferente materialelor, aplicând un coeficient de ajustare.

Măsura era valabilă însă doar pentru materialele de construcţii şi nu putea fi aplicată decât pentru contractele aflate în derulare, nu şi pentru cele care aveau deja reglementată o clauză de revizuire a preţului, deşi majoritatea contractelor de acest tip conţin astfel de clauze, care nu acoperă însă creşterea reală şi imprevizibilă a preţurilor materialelor de construcţii.

Anul acesta în luna mai a apărut şi Ordonanţa 47/2022, menită să extindă aplicarea soluţiei legislative prevăzute de OG 15/2021.