Conferinţă ZF/First Bank Oradea: Antreprenori, investiţi, pentru că doar aşa vă puteţi apăra de crizele economice. Există fonduri europene, garanţii de stat şi băncile sunt gata să finanţeze

Autor: Răzvan Botea 23.06.2022

În această perioadă care este caracterizată de incertitudine – după doi ani de pandemie, cu preţuri deja în galop, izbucneşte un război la graniţă – cea mai bună apărare pentru a proteja businessul o reprezintă investiţiile. Bani sunt în piaţă, atât din fonduri europene, cât şi din sistemul bancar şi există programe guvernamentale de garanţii de stat pentru investiţii, a fost principala concluzie a evenimentului ZF/First Bank „Cum putem folosi expertiza businessului american în România“, care a avut loc în Oradea.

„Este foarte important să investiţi. Sunt foarte mult fonduri europene şi este vital să investim. Cum poate ajuta First  Bank? Noi ne concentrăm pe companii româneşti, pe antreprenorii români. Vrem să fim acolo cu voi să facem lucrurile să se întâmple“, a spus Henk Paardekooper, preşedinte executiv şi CEO al First Bank.

Ziarul Financiar şi First Bank au organizat marţi, 21 iunie, conferinţa regională „Cum putem folosi expertiza businessului american în România“, care a avut loc în Oradea şi a avut peste 100 de participanţi în sală. Evenimentul a adunat la masa dezbaterii reprezentanţii First Bank, autorităţi locale şi centrale, precum şi comunitatea de antreprenori din Oradea şi Bihor.

„Este clar că suntem într-un mediu economic impredictibil şi cel mai important este să stăm foarte aproape de piaţă. Le înţelegem nevoile, oportunităţile şi încercăm să contribuim. Trebuie să ne uităm la zona de costuri şi, deopotrivă, să identificăm oportunităţi de dezvoltare, alături de un partener cum este fondul de garantare sau o bancă“, a spus, în cadrul dezbaterii, Mădălina Teodorescu, vicepreşedinte First Bank.

Prezent la eveniment, primarul din Oradea Florin Birta a spus că oraşul şi judeţul în general sunt foarte atractive pentru investitori, în special pentru investiţiile în producţie, datorită poziţiei geografice şi conectării cu reţeaua europeană de transport.

„Suntem conectaţi la reţeaua europeană de autostrăzi şi acesta este un avantaj pentru un investitor. Din Oradea până în Budapesta faci 2 ore jumate, până în Viena 5 ore, iar până în Bucureşti, aceeaşi distanţă până la Viena, faci 9-10 ore. Faptul că ne aflăm la graniţa nord-vest şi suntem conectaţi înseamnă un avantaj“, a spus el.

Directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), Dumitru Nancu, prezent la Oradea, a adus informaţii la zi despre posibilităţile companiilor de a apela la credite garantate de stat cu dobânzi mai mici şi a prezentat viitoarele programe derulate de FNGCIMM.

„La 30 iunie se închide cadrul temporar Covid. Avem pe circuitul de avizare un OUG care va prelungi programele precum IMM Invest, Agro Invest şi se vor trece pe noul cadru temporar de ajutor de stat pentru IMM-uri. Aici schemă de ajutor de stat va constă în maxim 90% garanţie“, a spus el.

 

Henk Paardekooper, preşedinte executiv şi CEO al First Bank

Crizele financiare sunt o problema veche, pentru că aceste crize ţin de comportamentul uman. Au fost crize şi vor mai fi crize. Eu sunt din Olanda şi îmi aduc aminte că atunci când am absolvit facultatea, în 1987, în octombrie din acel an  fost „Black Monday“. Toate bursele au scăzut, unele şi cu 50%, pe tot globul. Acest lucru s-a considerat o criză.

Este foarte important să investiţi. Sunt foarte mult fonduri europene şi este vital să investim. Cum poate ajuta First  Bank? Noi ne concentrăm pe companii româneşti, pe antreprenorii români. Vrem să fim acolo cu voi să facem lucrurile să se întâmple.

2011-2012 a fost criza datoriile suverane. Astăzi nu suntem în această situaţie. Sentimentul este bun. Oamenii vor să investească, şi, din această perspectivă, este dificil să compari cu situaţia de acum 10 ani.

 

Mădălina Teodorescu, vicepreşedinte First Bank

Oradea este în urma Timişoarei, Clujului, pe de altă parte noi vedem în plan local că există un potenţial în sensul creşterii.  Minusurile sunt oportunităţi. Toată zona de producţie, logistică, parcuri industriale, sunt oportunităţi.

Partea pozitivă la Bihor este proximitatea faţă de infrastructură externă. Al doilea aspect extrem de important este zona agricolă cu foarte mare potenţial şi aici proximitatea de Ucraina naşte oportunităţi. Nu în ultimul rând este calitatea etica şi seriozitatea activităţii de bază.

Este clar că suntem într-un mediu economic impredictibil şi cel mai important este să stăm foarte aproape de piaţă. Le înţelegem nevoile, oportunităţile şi încercăm să contribuim. Trebuie să ne uităm la zona de costuri şi, deopotrivă, să identificăm oportunităţi de dezvoltare pentru care, alături de un partener cum sunt fondul de garantare sau o bancă, un client poate lucra.

 

Andrei Bucur, business development director, Renovatio Solar

Pentru a deveni prosumator, depinde foarte mult de consumul pe care îl are fiecare  dintre clienţi şi de capacitatea instalată pe care o poate avea. Vorbim de un acoperiş poziţionat pe sud sau un teren în apropierea locului de consum.

În februarie 2021 erau maximum 1.800 de prosumatori în România, iar la finalul lui 2021 se înregistrau peste 13.000.

 

Florin Birta, primar Oradea

Au fost investiţii private de peste 400 mil. de euro în ultimii ani, plus 12.000 de locuri noi de muncă doar în Oradea.

Jumătate din veniturile proprii ale municipiului sunt taxe şi impozite de la companiile care au sediul pe rază municipiului.

 

Dumitru Nancu, director general FNGCIMM

IMM Invest a început când 1 din 4 firme era bancabilă. În 2021 am început cu 1 din 2 IMM-uri bancabil. Practic, acest program, pe lângă faptul că are un loc important în economie, a ajutat la bancarizarea IMM-urilor.

Fondul va deschide o reprezentantă în Bihor. Până în prezent, din cele 11.000 de garanţii din IMM Invest, Bihor este pe locul 1.

 

Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei

Primele molecule  de gaz (din exploatarea Black Sea Oil and Gas - n. red.) din Marea Neagră au început să fie injectate în sistemul de transport. Ne uităm cu atenţie la preluarea de gaz lichefiat din Grecia sau Turcia, sau realizarea conectorului Ungaria sau Grecia.

Actualmente se stochează în România şi din producţia internă şi din ceea ce se importă.

 

Thomas Hanson, ataşat comercial al Ambasadei SUA la Bucureşti

Ce face ca investitorii americani să vină în România? Capitalul uman extrem de dezvoltat, mărimea populaţiei, poziţia strategică a ţării. De asemenea, resursele naturale sunt un atu important şi în ultimii ani s-au dezvoltat foarte mult şi alte zone, precum cea de tehnologie şi cercetare.

În viaţa de zi cu zi, în afară orelor de lucru, companiile şi cetăţenii americani practică voluntariat ca să fie siguri că se dezvoltă  comunitatea – şcoli, biserici. Chiar şi cele mai mici  companii fac asta, să se asigure că îşi aduc contribuţia la societate.

Vedem un avantaj în parteneriatul cu România, cu potenţial mare în toate industriile. Din perspectiva noastră, expertiza americană poate fi foarte bună pentru antreprenorii români şi suntem gata să o împărtăşim.

 

Adrian Vintilă, new products development manager, CEZ România

La Bihor este vânt, soare şi lucrul acesta se vede în Bihor: aveaţi, la 30 aprilie, 543 prosumatori. Asta înseamnă că Bihorul, pe zona de distribuţie Transilvania-Nord, are cei mai mulţi prosumatori.

Astăzi, la preţul plafonat de 1 leu/KWh, taxele înseamnă 60%, dacă punem şi TVA-ul. Preţul energiei astăzi înseamnă 40%. În realitate, preţul energiei active este de peste 1.500 lei/MWh pentru persoane juridice.

 

Mihai Jurcă, city manager, Oradea

Noi avem un ecosistem interesant în Oradea: compania publică care administrează parcurile industriale şi care este distribuitor autorizat şi furnizor de energie electrică.

Avem şi un producător de energie, tot public, care depune un proiect pentru o capacitate de producţie de 60 MW de panouri fotovoltaice pe o fostă hală de cenuşă.

 

Ionuţ Encescu, head of products & digital innovation hub, First Bank

Dacă aveţi o companie care astăzi are o factură lunară de 2.000 de euro, anual costul cu energia este de 24-25.000 de euro dacă nu faceţi nimic.

Dacă implementaţi un proiect de panouri fotovoltaice care să compenseze 100% consumul dumneavoastră de energie, o să aveţi costuri de 20.000 de euro, incluzând costurile bancare şi cu mentenanţa şi asigurarea.