Războiul din Ucraina: Bătălia pentru Donbas atinge un „apogeu înfricoşător”

Autor: Dorin Oancea 23.06.2022

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că atacurile masive aeriene şi de artilerie ale Moscovei au ca scop distrugerea întregii regiuni Donbas şi a îndemnat aliaţii Ucrainei să accelereze trimiterea de arme grele, relatează Reuters.

Lupta pentru oraşele Sievierodonetsk şi Lysychansk din regiunea ucraineană Luhansk "intră într-un fel de apogeu înfricoşător", a declarat Oleksiy Arestovych, consilier al lui Zelenskiy. Rusia încearcă să captureze atât Luhansk, cât şi Doneţk, care alcătuiesc regiunea Donbas - centrul industrial al naţiunii.

Pe frontul diplomatic, liderii europeni vor stabili joi, în cadrul unui summit care va avea loc la Bruxelles, ca Ucraina să pornească în mod oficial pe drumul către aderarea la UE. Deşi în principal simbolică, această mişcare va contribui la ridicarea moralului după patru luni de conflict sângeros care a ucis mii de oameni, a strămutat milioane de oameni şi a distrus oraşe.

"Trebuie să ne eliberăm ţara şi să obţinem victoria, dar mai repede, mult mai repede", a declarat Zelenski într-un discurs video publicat joi dimineaţă, reiterând cererile ucrainenilor pentru arme mai mari şi mai rapide.

"Au avut loc lovituri masive de aer şi artilerie în Donbas. Obiectivul ocupantului aici este neschimbat, ei vor să distrugă pas cu pas întregul Donbas", a spus el.

"Acesta este motivul pentru care subliniem din nou şi din nou accelerarea livrărilor de armament către Ucraina. Este nevoie rapid de paritate pe câmpul de luptă pentru a opri această armată diabolică şi pentru a o împinge dincolo de graniţele Ucrainei".

Sute de civili sunt blocaţi într-o uzină chimică din Sievierodonetsk, iar Ucraina şi Rusia îşi dispută controlul oraşului.

Moscova spune că forţele ucrainene din Sievierodonetsk, scena celor mai grele lupte recente, sunt încercuite şi prinse în capcană. Săptămâna trecută le-a ordonat să se predea sau să moară.

Dar guvernatorul regional din Luhansk, Serhiy Gaidai, a declarat miercuri la televiziunea ucraineană că "luptele continuă" şi că "forţele ruse nu deţin controlul total".

În Lysychansk, agenţia de ştiri Tass a citat separatiştii susţinuţi de Rusia spunând că ucrainenii din oraş sunt acum înconjuraţi şi izolaţi de provizii după ce un drum care leagă oraşul de localitatea Sieviersk a fost luat.

Reuters nu a putut confirma imediat raportul.

Zelenskiy a declarat că a vorbit miercuri cu 11 lideri UE despre candidatura Ucrainei şi că va da mai multe telefoane joi. El a declarat anterior că este convins că toate cele 27 de ţări UE vor susţine statutul de candidat al Ucrainei.

"O merităm", a declarat Zelenskiy în faţa mulţimii din Amsterdam prin intermediul unei legături video.

Diplomaţii spun că Ucraina va avea nevoie de un deceniu sau mai mult pentru a îndeplini criteriile de aderare la UE. Dar liderii UE spun că blocul trebuie să facă un gest care să recunoască sacrificiul Ucrainei.

Războiul din Ucraina a avut un impact masiv asupra economiei globale şi a securităţii europene, determinând creşterea preţurilor la gaze, petrol şi alimente, împingând UE să îşi reducă dependenţa mare de energia rusească şi determinând Finlanda şi Suedia să solicite aderarea la NATO.

UE va reveni temporar la cărbune pentru a face faţă fluxurilor tot mai reduse de gaz rusesc, fără a deraia obiectivele climatice pe termen lung, a declarat miercuri un oficial UE, în timp ce o piaţă restrânsă a gazului şi preţurile în creştere au declanşat o cursă pentru combustibili alternativi.

Liderii Grupului celor şapte şi ai NATO vor încerca să crească presiunea asupra Rusiei în legătură cu războiul din Ucraina în cadrul reuniunilor de săptămâna viitoare, au declarat oficiali ai administraţiei americane.