Elveţia a importat aur din Rusia pentru prima dată de când Putin a lansat războiul împotriva Ucrainei

Autor: Ştefan Stan 23.06.2022

Elveţia a importat aur din Rusia pentru prima dată de când Vladimir Putin a lansat războiul împotriva Ucrainei, ceea ce sugerează că auto-sancţionarea unor cumpărători ar putea să se atenueze.

În luna mai, peste trei tone de aur au sosit în Elveţia din Rusia, potrivit datelor Administraţiei Federale a Vămilor din Elveţia, citate de Bloomberg. Acesta a marcat primul import de aur rusesc pentru naţiunea europeană din februarie.

Mişcarea Elveţiei - care deţine patru rafinării importante de aur - este notabilă, deoarece majoritatea cumpărătorilor au încetat să importe aur din Rusia atunci când London Bullion Market Association a eliminat ţara de pe lista sa de acreditaţi.

Aceasta a marcat o interdicţie de facto a aurului rusesc de pe piaţa londoneză, dar nu au fost impuse sancţiuni explicite care să interzică metalului rusesc să fie prelucrat în alte naţiuni sau la alte rafinării.

Elveţia a înregistrat aproape tot aurul pe care l-a importat luna trecută pentru rafinare sau altă procesare, deşi cele mai mari patru rafinării au declarat pentru Bloomberg că nu au luat această marfă.

Alţi cumpărători, între timp, rămân încă reticenţi în a importa metale ruseşti, inclusiv paladiu. Cu toate acestea, Elveţia a continuat să importe paladiu din Rusia din aprilie.

În pofida sancţiunilor impuse de naţiunile occidentale, Rusia continuă să îşi flexeze muşchii ca furnizor de mărfuri, în special în domeniul energiei, pe măsură ce veniturile din petrol şi gaze se rostogolesc.