Guvernul şi Coaliţia pentru Dezvoltarea României au semnat un acord de colaborare privind consultarea pe şase teme strategice pentru mediul de afaceri: stabilitatea macro, PNRR, dezvoltarea durabilă, modernizarea interacţiunii dintre mediul public şi privat, educaţia şi sănătatea

Autor: Cristina Bellu 23.06.2022

Guvernul României şi membrii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, care reuneşte cele mai importante organizaţii ale mediului de afaceri din ţară, au semnat un nou acord de colaborare privind consultarea pe câteva teme strategice pentru mediul de afaceri din România.

“Considerăm că este important să existe acest dialog structurat între mediul de afaceri şi Guvernul României pentru a putea face faţă provocărilor pe care le anticipăm în perioada următoare, pentru a valorifica Planul Naţional pentru Redresare şi Rezilienţă, dar şi pentru a creşte competitivitatea economiei româneşti.”, spun reprezentanţii CDR.  

Potrivit acestora, principalele teme se referă la:

Stabilitatea macro-economică care trebuie atinsă prin creşterea competitivităţii economiei româneşti, măsuri pentru reducerea deficitului bugetar şi atragerea de noi investiţii. Plecând de la necesitatea unui cadru fiscal predictibil şi reducerii deficitului bugetar, sunt imperative  digitalizarea administraţiei fiscale, combaterea evaziunii fiscale şi creşterea încasărilor la buget, fără schimbări ale cadrului fiscal care să nu fie discutate cu mediul de afaceri.  
 

Alocarea eficientă şi fără întârziere a resurselor bugetare şi europene pentru redresare şi rezilienţă. Este esenţial ca PNRR să fie implementat fără întârzieri astfel încât România să poată utiliza complet sumele disponibile prin acest mecanism esenţial pentru modernizarea statului. Îmbunătăţirea accesului la finanţare al firmelor, adresarea provocărilor structurale ale mediului privat, mobilizarea resurselor financiare prin piaţa de capital sunt, de asemenea, necesare pentru recuperarea decalajelor de dezvoltare faţă de Vestul Europei.
 

Dezvoltarea durabilă a României în acord cu politicile agreate la nivelul Uniunii Europene. Este necesar un nou model de piaţă a energiei sub toate aspectele ei, creşterea eficienţei energetice şi sprijinirea tehnologiilor mai puţin dăunătoare mediului înconjurător. Sunt imperative susţinerea tranziţiei accelerate spre o economie circulară  şi reforme structurale în domeniile managementului deşeurilor.
 

Modernizarea interacţiunii dintre mediul public şi cel privat prin digitalizare şi debirocratizare, prin modernizarea legislaţiei care are un impact profund asupra activităţii companiilor din România, dar şi prin îmbunătăţirea capacităţii administrative şi a organizării instituţionale Reducerea corupţiei, a risipei administrative, predictibilitatea legislativă şi îmbunătăţirea actului de justiţie rămân prioritare.  
 

Educaţia şi reforma educaţiei pentru a putea face faţă provocărilor din următorul deceniu rămân importante pentru mediul de afaceri. România trebuie să remedieze analfabetismul funcţional, să-şi modernizeze şcolile şi să echipeze profesorii cu principii noi şi moderne de predare, totul într-un cadru transparent şi în dialog cu toţi cei interesaţi.  
 

Sănătatea rămâne o prioritate şi un domeniu unde România are multe decalaje de recuperat. Sunt necesare investiţii pentru modernizarea spitalelor şi pentru adaptarea lor la noile tendinţe din telemedicină. Sistemul de sănătate trebuie digitalizat şi transparentizat. Sunt necesare investiţii semnificative în programele naţionale de prevenţie şi în educaţia sanitară a cetăţenilor.  

“Acordul de colaborare nu îşi propune să creeze un canal nou de consultare şi nici să excludă alte părţi legitime şi interesate, ci este mai degrabă angajamentul organizaţiilor membre CDR de a veni în faţa Guvernului cu puncte de vedere comune pe aceste teme de importanţă majoră”, concluzionează reprezentanţii CDR.