Bridgewater, unul dintre cele mai mari fonduri de investiţii speculative din lume, şi-a dublat pariul pe prăbuşirea pieţei de acţiuni din Europa, ajungând la o expunere de 10,5 miliarde de dolari

Autor: Ştefan Stan 23.06.2022

Bridgewater Associates a lui Ray Dalio a construit un pariu de 10,5 miliarde de dolari împotriva companiilor europene, aproape dublându-şi pariul în ultima săptămână, ajungând la cea mai pesimistă poziţie faţă de acţiunile din regiune din ultimii doi ani.

Cea mai mare firmă de fonduri speculative din lume a dezvăluit pariuri scurte împotriva a 28 de companii, care includ pariuri individuale de peste 500 de milioane de dolari împotriva ASML Holding NV, TotalEnergies SE, Sanofi şi SAP SE, potrivit datelor compilate de Bloomberg. Pariul total este în creştere de la 5,7 miliarde de dolari împotriva a 18 firme săptămâna trecută, arată datele.

Vânzătorii în lipsă încearcă să profite de pe urma scăderii preţurilor acţiunilor prin vânzarea acţiunilor împrumutate şi răscumpărarea lor atunci când acestea scad. Aceştia îşi montează pariurile într-o perioadă de creştere a ratelor dobânzilor şi a inflaţiei, care sporesc şansele de recesiune. Nu este clar dacă pariurile Bridgewater au ca scop pur şi simplu profitul sau fac parte dintr-o strategie mai amplă de acoperire a riscurilor.

Într-un interviu acordat săptămâna trecută postului Bloomberg TV, Greg Jensen, co-directorul de investiţii al firmei, a declarat că vânzarea acţiunilor este încă mică în comparaţie cu creşterea pe care au cunoscut-o în ultimul deceniu şi că mişcări mai mari în Europa şi SUA sunt încă posibile. El a refuzat să comenteze cu privire la pariurile europene ale Bridgewater.

Pariurile actuale sunt cele mai mari de când firma a construit o poziţie de 14 miliarde de dolari împotriva companiilor europene în 2020 şi, înainte de aceasta, un pariu de 22 de miliarde de dolari în 2018. Totalul poate fi chiar mai mare, deoarece fondurile speculative sunt obligate să dezvăluie doar cele mai mari pariuri ale lor.