Guvernul Ciucă a decis: Preţurile la carburanţi vor fi compensate în sumă fixă, cu 50 de bani per litru, direct la pompă

Autor: Ştefan Stan 23.06.2022

Premierul Nicoale Ciucă a anunţat la finalul şedinţei de guvern de joi că preţurile la carburanţi vor fi compensate în sumă fixă de 50 de bani, aplicabilă direct la pompă. 

”Am identificat o soluţie de compensare în sumă fixă de 50 de bani, care se va aplica direct la pompă. În sprijinul parteneriatului dintre societatea civilă şi guvern, între Guvern şi populaţie, precum şi mediul de afaceri, am luat decizia să aplicăm această măsură, o măsură care a fost de asemenea adoptată şi de alte ţări. Este o măsură care implică atât responsabilitatea guvernului, cât şi a companiilor din industria petrolieră”, a spus Ciucă.

Jumătate din această reducere va fi decontată de către stat printr-un mecanism care va fi implementat între distribuitori şi ministere. Mecanismul prin care se asigură stabilitatea preţurilor la combustibil va fi aplicat pentru o perioadă de 3 luni.

Compensarea va fi evidenţiată pe fiecare bon fiscal emis la staţiile de alimentare cu combustibil.

Valoarea pachetului de compensare pentru această perioadă va fi de 2 mld. de lei, jumătate din aceşti bani urmând să fie asiguraţi de la bugetul de stat.

”Această măsură este parte a pachetului de protejare a cetăţenilor şi a firmelor şi urmăreşte diminuarea efectelor creşterii inflaţiei şi a crizelor multiple pe care le traversăm. La finalul acestei perioade vom analiza dacă va fi necesar un set nou de măsuri”, a adăugat Ciucă.