Cum vrea Transgaz, prin proiecte de 626 mil. euro, să contribuie la creşterea securităţii energetice din Marea Baltică, Marea Neagră şi Marea Adriatică?

Autor: Roxana Petrescu 24.06.2022

♦ Luna trecută, la Davos, în Alpii elveţieni, acolo unde se adună an de an elita economică a lumii la Forumul Economic Mondial, Transgaz, operatorul sistemului naţional de transport, a semnat un parteneriat de 626 de milioane de euro cu Fondul de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări (FII3M) ♦ Ce presupune acest parteneriat şi care va fi rolul Transgaz într-o coaliţie privind securitatea energetică a ţărilor de după fosta Cortină de Fier?

„Transgaz şi Fondul de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări (FII3M) au iniţiat în prima parte a anului 2021 discuţii pentru a identifica structuri de colaborare care să permită fi­nanţarea unor proiecte strategice de inves­tiţii ale Transgaz, proiecte care să contri­buie la securitatea energetică a României şi la tranziţia energetică în ţările membre ale Iniţiativei celor Trei Mări (I3M)“, spune Ion Sterian, director general al Transgaz.

I3M reuneşte 12 state şi anume Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia. „Istoriile celor 12 state au un capitol comun, Cortina de Fier. În timp ce statele din vestul Europei sunt unite prin drumuri, linii care transportă energia sau conducte de petrol şi gaze, ţările cen­tral-europene şi est-europene sunt izolate una de cealaltă în termeni de infrastructură modernă, lucru care se simte cel mai acut pe axa nord-sudică“, se arată pe site-ul I3M.