Dan Staner, vicepreşedintele Moderna pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Africa: Cred că în 2024 vom aduce deja primul vaccin care va proteja şi împotriva gripei sezoniere, şi împotriva COVID-19. Lucrăm la durabilitatea anticorpilor, să nu mai avem booster la fiecare 3-6 luni

Autor: Georgiana Mihalache 24.06.2022

♦ „Lucrăm la durabilitatea anticorpilor, să nu mai avem booster la fiecare 3-6 luni“, susţine Dan Staner, vicepreşedintele Moderna în Europa, român de origine ♦ Peste 400.000 de români au fost vaccinaţi împotriva COVID-19 cu schema completă a serului produs de Moderna din februarie 2021 până în prezent.

În 2024, pacienţii se vor putea imuniza cu acelaşi ser şi împotriva gripei sezoniere, şi împotriva unor variante ale COVID-19, crede Dan Staner, vicepreşedintele Moderna pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Africa. El se bazează pe studiile pe care Moderna le-a făcut până acum în domeniul vaccinurilor, compania ame­ricană având peste 40 de produse în prezent în dezvoltare în diferite etape clinice.

Cel mai recent anunţ al Moderna priveşte o eficienţă mai mare a unei noi variante a vaccinului împotriva COVID-19 în faţa variantei Omicron, care a trecut de studiile clinice şi este pe masa Agenţiei Europene a Medicamentului pentru aprobare. Din septembrie 2022, dacă agenţia europeană dă unda verde, boosterul Moderna va fi înlocuit de noul vaccin, construit de fapt pe aceeaşi infrastructură care a dus la apariţia primelor vaccinuri împotriva COVID-19.

„Moderna a investit câteva miliarde de dolari în ultimii zece ani pentru a dezvolta platforma de cercetare. Varianta Omicron a apărut pentru prima dată în noiembrie 2021. Ne-a luat 60 de zile să înţelegem diferenţa faţă de varianta anterioară, apoi încă două luni să pornim studiile. În februarie-martie am înscris oamenii în studiile clinice, pentru ca două luni mai târziu să avem rezultatele studiului. În şase-opt luni poţi să aduci un vaccin nou în fazele doi-trei să demonstreze superioritatea faţă de celălalt vaccin“, a spus pentru ZF Dan Staner.