Ucraina pierde bătălia pentru Severodonetsk: Forţele ucrainene se vor retrage din oraş din cauza pierderilor uriaşe

Autor: Petru Mazilu 24.06.2022

Forţele ucrainene se vor retrage din oraşul Severodonetsk din cauza pierderilor uriaşe, a anunţat şeful militar regional, potrivit CNN.

Forţele ucrainene vor fi nevoite să se retragă din Severodonetsk, a declarat vineri şeful administraţiei militare regionale Luhansk, Serhiy Hayday, acuzând Rusia că a distrus cea mai mare parte a infrastructurii oraşului.

„Din păcate, va trebui să ne retragem militarii. Nu are sens să rămânem pe poziţii rupte după multe luni deoarece numărul morţilor în teritoriile nefortificate poate creşte în fiecare zi", a declarat Hayday.

„Apărătorii noştri, care se află acolo, au primit deja ordinul de a se retrage pe noi poziţii şi de a continua ostilităţile de acolo", a adăugat Hayday.

Liderul militar a mai spus că situaţia din Severodonetsk este „nesustenabilă” după bombardamentele non-stop efectuate de forţele ruseşti timp de mai multe luni.

„Toată infrastructura oraşului este complet distrusă. Mai mult de 90% dintre case au fost atacate cu focuri de armă, aproximativ 80% dintre case au fost distruse. Acestea nu mai pot fi restaurate, trebuie demolate”, a explicat şeful militar regional.

Hayday a mai anunţat că ruşii vizează acum oraşul vecin Lysychansk.

„Ei chiar reuşesc în unele aşezări. Lysychansk este întins din punct de vedere logistic, peisajul este complex. Prin urmare, este dificil să-l cucerească imediat", a precizat Serhiy Hayday.

Potrivit lui Hayday, încercările ruşilor de a se infiltra în oraş cu grupuri de sabotaj şi de recunoaştere au fost respinse. El a adăugat că evacuările şi livrările de ajutoare militare şi umanitare în oraş sunt în curs de desfăşurare.