Simtel Team instalează peste 10.000 de panouri fotovoltaice pe clădirile grupului Carmistin, activ în industria cărnii

Autor: Cristina Bellu 24.06.2022

Simtel Team (BVB: SMTL), companie românească de inginerie şi tehnologie listată pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti, anunţă semnarea unui parteneriat cu Axell Green Energy, parte din Grupul Carmistin, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa agroalimentară din România, care vizează construirea şi instalarea unor centrale fotovoltaice în cadrul a 18 locaţii care aparţin companiei. 

„Contextul de piaţă în care ne aflăm, marcat de tot mai multe evenimente cu impact economic, precum creşterea preţurilor la energie, războiul din Ucraina şi creşterea continuă a inflaţiei, determină tot mai multe companii să se îndrepte spre implementarea unor soluţii de energie verde,” spune Iulian Nedea, cofondator şi CEO al Simtel Team.  

Centralele fotovoltaice vor fi proiectate şi construite de Simtel Team şi vor avea o putere instalată de 4,5 MWp. În primul an de funcţionare, energia produsă va fi de 5.400.000 KWh şi va reduce emisiile de dioxid de carbon în atmosferă cu aproximativ 3.300 tone pe an, potrivit datelor transmise vineri de oficialii Simtel Team.

Compania va fi responsabilă de lucrările de inginerie, proiectare, achiziţii echipamente şi materiale, montaj, testare şi punere în funcţiune a centralelor fotovoltaice. După finalizarea lucrărilor, compania va asigura mentenanţa panourilor fotovoltaice, ce presupune monitorizarea 24/7, remedieri corective de orice tip realizate în 24 de ore şi revizii anuale pentru a preveni apariţia oricăror altor potenţiale situaţii neplăcute în viitor.

În T1/2022, Simtel Team a realizat o cifră de afaceri de 9,7 milioane de lei, o creştere cu 57% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi un profit net de 0,29 milioane de lei. Divizia de energie verde a avut cea mai mare contribuţie la cifra de afaceri, 80%, aproximativ 7,7 milioane de lei.

La finalul trimestrului, compania avea semnate contracte ce vizează instalarea de centrale fotovoltaice cu o putere instalată de 17 MWh. De asemenea, Simtel are contracte semnate cu 63 de clienţi ce însumează  aproximativ 5 MWp şi care au contracte de finanţare aprobată prin proiectul guvernamental Electric UP. În prezent, sunt în curs de implementare alţi 9 MWp, contracte semnate la finalul anului 2021 cu companii din diverse industrii, precum Fan Courier, Penny Market (Grup REWE) şi Kaufland.

În 2022, Simtel Team vizează venituri operaţionale de 103,7 milioane de lei, EBITDA de 14,9 milioane de lei şi un profit net de 11,6 milioane de lei. Această creştere la nivelul rezultatelor financiare va fi realizată şi cu sprijinul centrelor regionale deschise de companie în Cluj, Timişoara şi Bacău, prin intermediul cărora vor fi accesate şi mai multe proiecte la nivel naţional.

Simtel Team este listată pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti din data de 1 iulie 2021. În prezent, compania are o capitalizare de piaţă de aproximativ 160 milioane de lei.