Festivalul Nostalgia din Parcul Izvor stârneşte nemulţumiri pentru bucureşteni. Peste 300 de oameni au semnat o petiţie care cere încetarea avizării evenimentelor care strică spaţiile verzi

Autor: Alina-Elena Vasiliu 24.06.2022

Un festival organizat în Parcul Izvor din Bucureşti a stârnit nemulţumirea mai multor cetăţeni care spun că astfel este îngrădit accesul la spaţiile verzi, iar parcul este afectat de activităţile organizatorice. Astfel, ei au lansat o petiţie prin care solicită demiterea celor care au avizat desfăşurarea evenimentului şi încetarea autorizării altora similare în viitor.

„Petiţia are ca temă decizia PMB (Primăriei Municipiului Bucureşti – n. red.) de a autoriza desfăşurarea festivalului Nostalgia în Parcul Izvor şi închiderea unei mari părţi din parc pentru aproximativ 20 de zile (deşi evenimentul durează doar trei zile, în perioada 24-26 iunie)”, spun iniţiatorii acesteia, Crina şi Sorin Dăscălescu.

Petiţia a fost lansată pe 18 iunie pe site-ul petitieonline.com şi până acum a strâns 340 de semnături, adaugă ei.

„Am fost la poliţia locală şi am făcut o sesizare, am aflat că mai mulţi cetăţeni făcuseră sesizări. Am aflat că organizatorii au aprobare pe aproape tot parcul, inclusiv cele două locuri de joacă, dar organizatorii au închis doar unul, nu pe ambele. Deci ca documente organizatorii sunt în regulă. Trebuie să fie însă nişte semnale că aşa ceva nu este în regulă, este ceva nepotrivit pentru un parc”, adaugă Crina şi Sorin Dăscălescu.

Festivalul Nostalgia este continuarea unei serii de evenimente sub acelaşi nume care au în prim-plan muzica retro.

„Vom transforma Parcul Izvor într-un orăşel plin de nostalgie, format din 5 cartiere, fiecare cu decor şi muzică diferită, iar pe lângă vom avea noi instalaţii de artă în muzeul nostru, trecând prin experienţe senzoriale şi alte lucruri ce vor transforma Nostalgia într-o fabrică de amintiri”, se arată în prezentarea evenimentului.

Potrivit informaţiilor din presa de specialitate, organizatorii festivalului Nostalgia sunt Silviu Lăcătuş şi Andrei Chirilă.

 

Textul petiţiei, mai jos:
 
Domnule Primar General,
 
Este binecunoscut că suprafaţa mult prea mică a spaţiilor verzi şi poluarea din oraş afectează serios calitatea vieţii bucureştenilor. Cu toate acestea, am fost consternaţi să aflăm că PMB a autorizat desfăşurarea în Parcul Izvor a evenimentului Nostalgia (24-26 iunie 2022) şi închiderea în acest scop a unei mari părţi din parc, pentru mai bine de două săptămâni (din 13 iunie până când organizatorii îşi vor ridica utilajele şi construcţiile). Evenimentul presupune amplasarea unui „orăşel” cu 5 „cartiere”, iar parcul a devenit un şantier în care maşini, camioane şi tractoraşe circulă liber pe alei şi pe spaţiul verde. Zona închisă include un loc de joacă, un teren de sport, un spaţiu pentru câini şi partea de tip pădure din parc.
Această autorizaţie este un abuz grav, atât prin privarea locuitorilor oraşului de un parc important, cât şi prin distrugerile provocate parcului, care este nu doar un loc cu iarbă şi copaci, ci un întreg biosistem, cu plante, păsări, gâze.
 
Din aceste motive vă solicităm:
 
1. Demiterea persoanelor de la departamentele de mediu şi de parcuri din PMB care au avizat desfăşurarea evenimentului în parc, acesta nefiind primul abuz: în vara 2021, timp de două luni (iulie - august), Circul Globus a poluat parcul cu zgomot, miros de petrol de la generatoarele electrice şi trafic intens.
 
2. PMB să nu mai autorizeze evenimente care închid sau deteriorează parcuri.
 
Parcurile ar trebui să rămână spaţii în care oamenii se pot bucura de vegetaţie şi linişte, iar natura să fie protejată, nu agresată dramatic cum o fac astfel de evenimente.
 
Domnule Primar, vreme de 30 de ani natura şi locuitorii Bucureştiului au suferit din cauza nepăsării PMB. În particular, Parcul Izvor a trebuit să îndure concerte, adunături de mici şi bere şi multe alte agresiuni. Sperăm sincer că dumneavoastră veţi reuşi să schimbaţi această situaţie.