Curtea supremă din SUA a luat o decizie istorică şi a eliminat dreptul constituţional la avort, dând naştere la proteste masive

Autor: Andreea Tobias 24.06.2022

Curtea Supremă a SUA a eliminat vineri dreptul constituţional la avort, anulând hotărârea istorică Roe vs. Wade din 1973.

Curtea Supremă a Statelor Unite a luat vineri măsura dramatică de a anula hotărârea istorică Roe vs. Wade din 1973, care a recunoscut dreptul constituţional al femeii la avort şi a legalizat avortul la nivel naţional, oferind o victorie importantă republicanilor şi conservatorilor religioşi care doresc să limiteze sau să interzică această procedură, potrivit Reuters.

Curtea, într-o decizie cu 6-3, alimentată de majoritatea sa conservatoare, a confirmat o lege din Mississippi, susţinută de republicani, care interzice avortul după 15 săptămâni.

Decizia Roe v. Wade din 1973 garanta dreptul femeilopr de a avorta, dar nu a fost acceptată de către dreapta religioasă.

Judecătorii au susţinut că decizia Roe vs. Wade a fost luată greşit, deoarece Constituţia SUA nu menţionează în mod specific dreptul la avort.

O versiune preliminară a hotărârii scrisă de judecătorul conservator Samuel Alito, care indica faptul că este probabil ca instanţa să anuleze Roe, a fost dezvăluită în luna mai, declanşând o furtună politică.

"Constituţia nu face nicio referire la avort, iar un astfel de drept nu este protejat implicit de nicio prevedere constituţională", a scris Alito în hotărârea pronunţată.

În cauza Roe vs. Wade s-a recunoscut că dreptul la intimitate personală prevăzut de Constituţia SUA protejează capacitatea unei femei de a întrerupe sarcina.

Într-o hotărâre din 1992, numită Planned Parenthood of Southeastern Pennsylvania v. Casey, Curtea Supremă a reafirmat dreptul la avort şi a interzis legile care impun o "povară excesivă" asupra accesului la avort.

Potrivit AP, se aşteaptă ca rezultatul de vineri să ducă la interzicerea avortului în aproximativ jumătate din state.

Decizia, de neconceput în urmă cu doar câţiva ani, a fost punctul culminant al deceniilor de eforturi depuse de oponenţii avortului, posibile datorită unei părţi drepte încurajate a Curţii, care a fost întărită de trei persoane numite de fostul preşedinte Donald Trump.

Se aşteaptă ca această hotărâre să afecteze în mod disproporţionat femeile aparţinând minorităţilor, care se confruntă deja cu un acces limitat la asistenţă medicală, potrivit statisticilor analizate de The Associated Press.

13 state, în principal din sud, au deja legi în vigoare care interzic avortul în cazul în care Roe este anulată. O altă jumătate de duzină de state au interdicţii aproape totale sau interdicţii după 6 săptămâni de sarcină, înainte ca multe femei să ştie că sunt însărcinate.

Administraţia Biden şi alţi apărători ai dreptului la avort au avertizat că o decizie de răsturnare a hotărârii Roe ar ameninţa şi alte decizii ale Înaltei Curţi în favoarea drepturilor homosexualilor şi chiar, potenţial, a contracepţiei.