Reacţia companiilor din SUA, inclusiv JPMorgan, Tesla, Citigroup, Yelp, Lyft, Levi Strauss şi Amazon, după decizia istorică a Curţii Supreme din SUA de a elimina dreptul la avort: Vor acoperi costurile pentru angajaţii lor femei dacă vor să facă avort în alt stat care permite

Autor: Ştefan Stan 24.06.2022

După ce Curtea Supremă a votat pentru anularea deciziei Roe vs. Wade, companiile le oferă angajaţilor posibilitatea de a găsi servicii de îngrijire a reproducerii în afara statului de origine, ceea ce ar putea fi afectat de hotărârea Curţii.

Starbucks este unul dintre cei mai recenţi angajatori care se oferă să le ramburseze angajaţilor lor costurile de călătorie atunci când lucrătorii caută îngrijire reproductivă în alte state, inclusiv avorturi şi proceduri de afirmare a sexului. Beneficiul este disponibil pentru orice angajat care nu poate avea acces la aceste servicii pe o rază de 160 de kilometri de la locul de reşedinţă şi se aplică, de asemenea, persoanelor aflate în întreţinerea lucrătorilor.

Alte câteva companii, printre care Tesla, Citigroup, Yelp, Lyft, Levi Strauss şi Amazon, au anunţat, de asemenea, că vor acoperi cheltuielile de călătorie pentru lucrătorii care au acces limitat la proceduri sigure de avort în statele lor de origine.

În iunie, guvernatorul statului Louisiana, John Bel Edwards, a semnat un proiect de lege care prevede ca medicii care efectuează avorturi să fie supuşi unor pedepse cu închisoarea de la unu la 10 ani, care ar intra în vigoare atunci când şi dacă Roe vs. Wade va fi anulat. Proiectul de lege din Louisiana nu prevede nicio excepţie pentru victimele violului sau incestului.

În luna mai, un proiect de opinie scurs a dezvăluit că Curtea Supremă ar putea căuta să anuleze Roe vs. Wade, cazul istoric care a legalizat avortul în 1973. Se aşteaptă ca instanţa să îşi facă publică decizia în cursul lunii iunie. Iar acest lucru a stârnit întrebări cu privire la ceea ce se va întâmpla în continuare, inclusiv ce state vor "declanşa" o interdicţie a avortului dacă hotărârea va fi anulată.

De fapt, "Poţi să călătoreşti în alt stat pentru a face avort?" a fost o căutare de vârf pe Google în ziua următoare scurgerii proiectului de opinie Roe vs. Wade, ceea ce înseamnă că acest termen de căutare a crescut cu peste 5.000%.

Şi aproximativ unul din trei alegători (31%) a declarat că o interzicere a avortului ar face ca un stat să fie un loc "mai puţin dorit" pentru a trăi, potrivit unui nou sondaj realizat de Suffolk University şi USA Today.