ANALIZĂ ZF. Peste 30 de companii mari îşi vând operaţiunile din Rusia. Mulţi dintre aceşti giganţi nu sunt în România, ar putea ei să îşi reorienteze investiţiile către piaţa locală?

Autor: Cristina Roşca 27.06.2022

Producători de băuturi, de alimente, cosmetice sau materiale de construcţii au anunţat vânzarea operaţiunilor din Rusia în contextul războiului din Ucraina Multe fabrici livrează în mod normal şi pe pieţe adiacente, astfel că vânzarea acestor unităţi creează goluri în producţie Ar putea aceste goluri să fie „umplute“ cu noi investiţii în alte pieţe? Ar putea fi România o alternativă?

Producătorul de cosmetice Wella din Germania, gigantul din industria berii ABInBev (Belgia) şi grupul Valio din Finlanda, activ în producţia de lactate, sunt doar câteva dintre companiile mari care şi-au anunţat recent vânzarea operaţiunilor din Rusia, arată un raport al companiei de consultanţă în tranzacţii Novus Capital. În total, sunt peste 35 de companii din varii domenii şi din diferite ţări ale lumii. Unele dintre ele vând magazine, altele restaurante. Sunt însă şi acelea care renunţă la operaţiuni de producţie pe care le cedează, de regulă, unor investitori locali care profită de situaţia creată de războiul ruso-ucrainean pentru a face achiziţii la preţuri preferenţiale, uneori de nimic. Spre exemplu, un investitor rus cumpără cu doar 5 mil. euro peste 70 de restaurante Pizza Hut de la Amrest, polonezii care deţineau masterfranciza pe această piaţă, conform raportului Novus Capital.