Tensiune mare pe piaţa interbancară: băncile au ajuns să ofere în tranzacţiile bilaterale cu firmele care au lichidităţi dobânzi şi de 10-11%

Autor: Cristian Hostiuc 27.06.2022

Piaţa interbancară este extrem de tensionată, lipsa de lei determinând băncile să ofere dobânzi foarte mari pentru a atrage lichiditate.

Dacă CEC Bank a oferit companiei Nuclearelectrica o dobândă de 9,05% pe an pentru un depozit de 393 mil. lei, în piaţă sunt bănci care oferă dobânzi de 10-11%. La depozitele de la populaţie, dobânzile sunt la jumătate.

Politica monetară strânsă a băncii naţionale, care încearcă să nu scape inflaţia de sub control de tot, a pus o presiune extraor­dinară pe piaţa interbancară. Băncile au euro, dar nu au lei, finanţarea economiei se face acum preponde­rent în lei. La începutul anului, odată cu atacarea Ucrainei de către Rusia, destul de multă lume şi-a scos banii din bănci şi i-a transformat în euro ca să aibă o resursă financiară la îndemână în caz că se întâmplă ceva. În acelaşi timp, lichidităţile care au rămas în sistemul bancar au fost transformate din lei în euro, ceea ce acum devine o problemă pentru bănci, care dau prea puţine credite în euro. De asemenea, în această perioadă se plătesc dividendele, deci câteva miliarde de lei pleacă în conturile statului de la Trezorerie, de la companiile unde este statul acţionar, iar în cazul multina­ţionalelor, miliardele de lei sunt transformate în euro, iar banii pleacă afară, rămânând un gol în conturile băncilor. Mai este şi cazul Romgaz, care trebuie să plătească 1 mld. euro către Exxon pentru afacerea din Marea Neagră: 350 mil. euro a luat împrumut de la Raiffeisen, dar restul de 650 mil. euro provine din depozitele în lei pe care le are constituite la bănci. Aceşti bani ies din sistemul bancar, lăsând câteva bănci fără o sursă importantă de lichiditate care trebuie acoperită.