ZF Cei mai mari jucători din economie. Ştefan Dinu, ING Bank: Anul trecut, la nivel global, ING a susţinut circa 320 de tranzacţii sustenabile, adică de trei ori mai multe tranzacţii decât în 2020. În România am ajuns la tranzacţii verzi de aproximativ 250 mil. euro

Autor: Alexandra Matei 27.06.2022

♦ Domeniul verde cuprinde orice investiţie legată de energia regenerabilă, de eficienţă energetică şi inclusiv de clădiri inteligente ♦ Odată cu aceste investiţii, vorbim de reducerea consumului de electricitate sau gaz, reducerea poluării,  reciclarea oricăror reziduuri rezultate din procesul de producţie, transport curat, produse şi ambalaje sustenabile sau managementul apei ♦ Până în prezent, în România au fost finanţate cinci astfel de proiecte verzi.

Sustenabilitatea este un trend pe care companiile şi mediul financiar-ban­car trebuie să îl urmeze din ce în ce mai mult. În acest sens, se văd demersuri importante făcute atât la nivel de bănci, cât şi în mediul de business din România.

Ştefan Dinu, head of lending, divizia wholesale banking, în cadrul ING Bank România, afirmă că anul trecut, la nivel global, ING a susţinut circa 320 de tran­zacţii sustenabile, ceea ce a reprezentat o creştere de 250% faţă de 2020. În România, primul credit verde a fost acordat anul trecut, iar de atunci banca a fost implicată în astfel de tranzacţii care au totalizat o valoare de aproximativ 250 mil. euro.

„Credem că sustenabilitatea este viitorul. Dacă ar fi să fac o comparaţie, pot spune că mă gândesc la un bulgăre de zăpadă căruia cineva i-a dat drumul de pe un munte şi care merge la vale şi creşte constant, atât din perspectiva investiţiilor, cât şi din perspectiva finanţărilor sustenabile. Anul trecut, la nivel global, circa 320 de tranzacţii sustenabile au fost susţinute de noi, ceea ce înseamnă o creştere de 250% faţă de anul anterior. Am pornit şi în România, unde piaţa este mai la început. Primul credit verde l-am acordat anul trecut şi de atunci am ajuns la aproximativ 250 mil. euro tranzacţii în care am participat. Am fost implicaţi în emisiuni de obligaţiuni verzi. Este un trend care este imposibil de ignorat şi care va căpăta din ce în ce mai multă consistenţă în viitor“, a spus Ştefan Dinu, head of lending, divizia wholesale banking, ING Bank România, în cadrul conferinţei ZF Cei mai mari jucători din economie. Dacă anul trecut volumul finanţărilor sustenabile a ajuns, la nivel global, la 4.000 mld. dolari, o sumă absolut spectaculoasă, consideră el, şi 11% din total finanţări au asemenea caracteristici, la nivelul Europei cifra este undeva la 20%. Acesta afirmă, pe baza acestor cifre, că Europa conduce această cruciadă verde în ceea ce priveşte finanţările. Însă, nu doar aceste volume sunt importante, subliniază Ştefan Dinu, ci şi efervescenţa extraordinară a creativităţii pe marginea acestui subiect.