Mediul de afaceri cere guvernului menţinerea cotei unice, creşterea colectării taxelor, scoaterea la suprafaţă a muncii la negru prin plafonarea CAS şi reevaluarea stării microîntreprinderilor şi PFA-urilor

Autori: Robert Manea , Răzvan Botea 27.06.2022

Cele mai importante organizaţii patronale din România, care reunesc cei mai mari investitori străini şi români, au ieşit cu o declaraţie comună prin care fac guvernului o serie de recomandări de măsuri fiscale pentru a echilibra situaţia bugetară şi a nu afecta companiile în mediul de business. Deşi nu este nimic bătut în cuie, discuţia despre modificarea Codului fiscal, mai ales în criză, îi pune pe oamenii de afaceri pe gânduri. Mediul politic testează reacţia mediului economic lansând pe piaţă idei precum revenirea la impozitul progresiv pentru veniturile salariale sau supraimpozitarea companiilor care au venituri bune – nu este limpede despre ce companii, (ar fi vorba de acele afaceri care au câştigat din criză, aici putând fi incluse rafinării, benzinării, supermarketuri).

Reprezentanţii patronatelor spun că introducerea unor noi taxe, cum ar fi „taxa de solidaritate“ (taxarea suplimantară a companiilor), afectează firmele şi, pe cale de consecinţă, redresarea economică.