Rusia a lansat un atac masiv cu rachete asupra Ucrainei în prima zi a reuniunii G7 din Germania

Autor: Andrei Şerbănescu 27.06.2022

În timp ce Grupul celor Şapte Naţiuni s-a întâlnit în Germania pentru a discuta strategia de neutralizare a Rusiei în contextul războiului din Ucraina, trupele preşedintelui Vladimir Putin au orchestrat un atac masiv cu rachete asupra Kievului, potrivit Business Insider.

Rachetele au lovit o clădire rezidenţială, cel puţin o persoană pierzându-şi viaţa în atac, a informat CNN.

Într-un tweet, Carl Bildt, copreşedintele Consiliului European pentru Relaţii Externe, a declarat că atacul pare a fi o escaladare „deliberată” venită din partea Rusiei, considerând că s-a întâmplat în aceeaşi zi a reuniunii G7.

În cadrul întâlnirii G7 de duminică, Joe Biden a încurajat liderii occidentali să pună în continuare presiune asupra Rusiei pentru a descuraja acţiunile agresive desfăşurate în Ucraina. Liderii au discutat noile sancţiuni pe care Occidentul le va lua împotriva Moscovei, alături de planurile de viitor necesare gestionării crizei actuale.

„Trebuie să ne asigurăm că rămânem cu toţii împreună până la capăt”, a declarat Biden în cadrul summit-ului. „Vom continua să lucrăm împreună pentru combaterea provocărilor economice pe care le întâmpinăm. În final, vom depăşi toate aceste greutăţi”.

Între patru şi şase rachete au fost lansate în blocul rezidenţial, a informat CNN, citând purtătorul de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene, Yurii Ihnat.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat într-o postare pe Telegram că echipele de căutare şi salvare s-au răspândit pentru a evalua impactul şi pentru a oferi asistenţă.

"Sunt oameni prinşi sub dărâmături. Unii rezidenţi au fost evacuaţi, două victime fiind internate în spital. Salvatorii îşi continuă munca".

Invazia rusă, care a început pe 24 februarie, a forţat milioane de ucraineni să-şi părăsească patria. Până acum, peste 5,2 milioane de ucraineni au plecat din ţară de la începutul invaziei, potrivit datelor Agenţiei Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi. Numai în prima săptămână, peste 1 milion de ucraineni şi-au părăsit spaţiul natal.