UiPath se alătură valului de concedieri din SUA şi plănuieşte să renunţe la 5% din angajaţi. Majoritatea ar putea părăsi compania până la finele lunii iulie

Autor: Eduard Ivanovici 27.06.2022

 

Pe 24 iunie, boardul de directori al UiPath (simbol bursier PATH), primul unicorn românesc ajuns la Wall Street, a aprobat o serie de măsuri de restructurare care vizează gestionarea cheltuielilor operaţionale. Măsurile sunt aşteptate să includă o reducere de circa 5% a forţei de muncă la nivel global, care ajungea la aproximativ 4.200 de angajaţi pe 30 aprilie 2022, adică la finele lui T1/2022, conform calendarului american de raportări financiare.

Aşadar, numărul de angajaţi care ar putea părăsi în curând UiPath ajunge la aproximativ 210. Majoritatea concedierilor vor avea loc până la sfârşitul celui de al doilea trimestru al anului fiscal 2023 (aprilie-iulie), reiese dintr-un raport publicat la Securities and Exchange Commission (SEC – autoritatea de reglementare a burselor americane).

„Reducerea forţei de muncă are ca ţel simplificarea abordării pieţei, începând cu o aliniere despre care credem că va rezulta într-o mai bună segmentare a pieţei, în vânzări mai ridicate, urmare de rezultate şi experienţe mai bune pentru clienţi. Compania estimează că va suporta o serie de cheltuieli de restructurare de circa 15 milioane de dolari, ele fiind legate preponderent de indemnizaţia de concediere a angajaţilor şi beneficiile de compensare, cât şi de taxele contractuale”, se arată în documentul de la SEC.

Compania şi-a actualizat estimările lansate pe 1 iunie cu ocazia publicării rezultatelor la T1/2023, reiterându-şi astfel veniturile recurente anualizate (ARR) şi pierderea operaţională non-GAAP (generally accepted accounting principles) pentru T2/2023, trimestru ce se încheie pe 31 iulie 2022, încercând astfel să accentueze optimismul generat de recentul raport financiar.

În consecinţă, societatea se aşteaptă la venituri de 229-231 milioane de dolari, ARR de circa 1,04 miliarde de dolari pe 31 iulie 2022 şi o pierdere operaţională non-GAAP de 55-60 de milioane de dolari pentru anul fiscal 2023. Veniturile exerciţiului financiar sunt cuprinse între 1,085 şi 1,09 miliarde de dolari.

Acţiunile PATH creşteau cu 1,5% la startul şedinţei de tranzacţionare de astăzi.