Cosmin Curticăpean, cofondator şi CEO al iFactor – platformă de finanţare alternativă pentru IMM-uri: Ne pregătim pentru o nouă rundă de finanţare. Anul acesta vrem să triplăm veniturile

Autor: Ioana Nita 28.06.2022

♦ Investiţiile totale în iFactor se situează în prezent la circa 3,5 mil. euro ♦ Anul acesta, start-up-ul şi-a propus să ajungă la venituri de circa 600.000 euro.

Start-up-ul local iFactor, care a dezvoltat o platformă online de finanţare alternativă pentru IMM-uri, se pregăteşte pentru a deschide o nouă rundă de finanţare cu ajutorul căreia să se extindă şi pe piaţa din Marea Britanie. Înfiinţat în 2016, start-up-ul a ajuns până acum la investiţii totale de 3,5 milioane de euro, din care 2 milioane euro au venit din fonduri proprii ale fondatorilor, iar restul din finanţări atrase (1 mil. euro prin rundă de finanţare şi 0,5 mil. euro printr-un grant).

„Vom începe discuţiile pentru o rundă nouă de finanţare relativ curând. Runda va fi mixtă. Avem deja înfiinţată o companie şi în Marea Britanie şi pe compania de acolo vom demara runda de finanţare, iar aceasta va fi deschisă atât pentru fonduri de investiţii din estul Europei, cât şi pentru cei din Marea Britanie“, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation, Cosmin Curticăpean, cofondator şi CEO al iFactor. El a adăugat că suma vizată pentru noua finanţare nu este încă stabilită.

„Noi suntem într-o situaţie destul de favorabilă din acest punct de vedere pentru că spre deosebire de foarte multe alte start-up-uri, noi ca şi cofondatori am avut capacitatea ca în zona boostrapping, de construcţie a start-up-ului, să putem să finanţăm foarte multe din activităţi din fondurile noastre proprii şi să investim în companie.“

iFactor a avut până în prezent o singură rundă de finanţare, desfăşurată anul trecut, şi care în total s-a situat la un milion de euro. Runda a fost condusă de fondul local de investiţii Roca X, la care

s-au adăugat şi business angels locali (Marian Dinu – DLA Piper Dinu, Cristian Cârstoiu - EY, Cătălin Rusu – RusuĂBorţun) precum şi o campanie de equity crowdfunding derulată pe Seedrs – una dintre cele mai mari platforme de online de investiţii din Europa, cu sediul central la Londra, care a fost achiziţionată recent de firma americană Republic pentru 100 mil. dolari.

„Suntem mândri că am fost prima companie din România care a ridicat vreodată o rundă de investiţii pe prestigioasa platformă de equity crowdfunding Seedrs din Marea Britanie, care între timp a fuzionat cu Republic din Statele Unite ale Americii şi acum este cea mai mare din lume. Ne dorim foarte mult şi ţintim foarte mult ca tehnologia pe care dezvoltăm să o putem scala spre Marea Britanie, care este piaţa noastră ţintă de fapt“, a punctat Cosmin Curticăpean.

Ce face însă mai exact iFactor? Ce înseamnă platformă de finanţare alternativă pentru IMM-uri? „Finanţarea alternativă se referă la faptul că tradiţional băncile sunt cele care oferă credite IMM-urilor şi antreprenorilor, în timp ce finanţarea alternativă vine din perspectiva faptului că şi investitori privaţi pot să facă acest demers. În anumite ţări există o reglementare specifică care se numeşte «peer-to-peer (P2P) lending», în timp ce în România nu există o astfel de reglementare şi atunci doar băncile şi IFN-urile pot să fac acest tip de finanţare. Prin urmare noi ne plasăm în piaţă undeva într-o colaborare cu aceste entităţi, în sensul că pe lângă bănci şi IFN-uri care pot să finanţeze prin platforma noastră solicitările de credit care vin în iFactor din partea antreprenorilor şi a IMM-urilor, noi adăugăm şi investitorii privaţi - cei care pot să finanţeze facturile emise cu plata la termen“, a explicat el.

„Noi nu finanţăm din banii noştri, ci doar dezvoltăm tehnologia specifică care să fie suficientă şi necesară, dar care să ducă lucrurile un pas mai departe, care să reducă costul de analiză de risc, de exemplu, sau de identificare a clientului, costurile de tranzacţie care se întâmplă în fluxurile de bani în astfel de creditări şi aşa mai departe. Deci noi avem aceste tehnologii proprietare şi ele sunt cele care de fapt sunt suport pentru ca investitorii privaţi sau băncile şi IMM-urile să se întâlnească pe această platformă astfel încât să se întâmple acolo un acces mai deschis şi către cât mai multe IMM-uri care astăzi ar avea un acces restricţionat la creditarea bancară.“

În prezent, iFactor oferă o soluţie de factoring, însă start-up-ul are în plan să dezvolte şi să adauge în portofoliu noi produse de creditare pentru IMM-uri.