Românii au virat 4,5 mld. lei la Pilonul II în primele cinci luni din 2022, perioadă în care fondurile au avut minus 6% din cauza scumpirilor accelerate

Autor: Liviu Popescu 28.06.2022

Viitorii pensionari ai României au virat 4,5 mld. lei (900 mil. euro) în primele cinci luni din 2022 către administratorii de pensii private Pilon II pentru investirea econo­miilor pentru bătrâneţe, în creştere anuală cu 12%, potrivit datelor agregate de ZF de la Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Aceste viramente, trimise de acei salariaţi care contribuie în mod obligatoriu cu 3,75% din venitul brut lunar către un fond Pilon II, sunt investite de administratorii în principal în titluri de stat, în proporţie de circa 60%, instrumente care însă din cauza scumpirilor accelerate care au creat aşteptări de creştere a dobânzilor au avut pre­ţurile erodate ceea ce s-a reflectat şi în randamentele fondurilor.

Pentru aceste viramente fon­durile au un comision de contribuţii de 0,5%. Astfel, cum fondurile marchează zilnic la piaţă, un român care şi-ar fi deschis dreptul la pensie în primele cinci luni din 2022 ar fi primit mai puţini bani decât unul care a făcut acest lucru în aceeaşi perioadă din 2021.