ZF Investiţi în România! Oriol Casellas, Meta Estate Trust: Am ajuns deja la fonduri proprii de circa 79 milioane de lei, iar cel mai mare plasament s-a ridicat la aproape 20 milioane de lei

Autor: Alex Ciutacu 28.06.2022

Holdingul a investit până acum în Bucureşti, Sibiu, Iaşi, Braşov şi Constanţa, în timp ce se uită spre Timişoara şi Cluj l Meta Estate Trust vrea să îşi formeze şi un portofoliu de apartamente pentru închirieri.

Holdingul Meta Estate Trust a atras deja aproximativ 79 mil. lei în urma celor două plasamente private derulate de compania lansată la începutul anului 2021, iar cel mai mare plasament s-a ridicat la 4 mil. euro, adică aproape 20 mil. lei, a explicat Oriol Casellas, CEO al Meta Estate Trust, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„În acest moment compania are un capital subscris vărsat de 75 mil. lei, iar în fiecare dintre cele două plasamente private a existat o mică primă de emisiune care adună undeva la 4 mil. lei, deci în total undeva la 79 mil. lei fonduri proprii. (...) Tot timpul trebuie să avem o rezervă de bani pentru că oportunităţile nu durează luni de zile pe piaţă şi trebuie să ai o rezervă de cash.“

Meta Estate Trust este o structură de tip holding, care a fost înfiinţat de mai mulţi investitori români, printre care Eugen Voicu, acţionar majoritar al Certinvest, Ionuţ Nicolescu, preşedinte SVN România, Adrian Stanciu, membru fondator Erudio, Dragoş Bonea şi Alex Bonea, fondatorii Delta Studio, respectiv Cosmin Mizof, head of risk management Certinvest. Aceştia au reuşit să atragă alături de ei alte câteva zeci de investitori strategici.

„Investim în proiecte care sunt la început sau investim în produse finalizate care tocmai s-au finalizat şi unde mai sunt apartamente de vânzare şi putem cumpăra acolo un pachet mai mare cu dicount. În alte cazuri intrăm ca acţionar în compania care dezvoltă un proiect imobiliar şi acolo putem susţine o parte din finanţarea proiectului.“

În ceea ce priveşte intrarea în acţionariatul unor dezvoltatori, Meta Estate Trust a plasat până acum 2,5 milioane de euro în compania Novarion din Sibiu, respectiv 2 mil. euro într-o companie a grupului Redport, care dezvoltă proiecte în Capitală. Cea mai mare investiţie realizată până acum de Meta se ridică la 4 mil. euro.

„Cea mai mare investiţie făcută de Meta până acum este în proiectul Smart Residence Lujerului, unde am achiziţionat o suprafaţă mare de apartamente când a fost achiziţionat terenul, am ajutat la finanţarea achiziţiei terenului şi acolo am avut condiţii extrem de bune pentru că am intrat de la început, cu un discount foarte mare faţă de preţul de vânzarea. Am investit 4 mil. euro, a fost cea mai mare investiţie a noastră şi avem garanţii foarte bune pe ea, dincolo de reputaţia dezvoltatorului De Silva, care este un nume cunoscut.“

Până acum, Meta Estate Trust a intrat în Bucureşti, Sibiu, Braşov, Constanţa şi Iaşi, iar în continuare se uită spre Timişoara şi Cluj. Totodată, compania plănuieşte să intre în viitor şi în piaţa apartamentelor scoase la închiriat – o tendinţă care se conturează tot mai mult în România.

„Meta va intra şi în zona de portofoliu de locuinţe scoase la închiriat. Vom intra cu siguranţă în următoarele luni sau în următorii ani în funcţie de cum vor evolua lucrurile şi ce oportunităţi vom avea. Aceste investiţii în apartamente pentru închiriere au două randamente: cel obţinut lunar din chirie şi evaluarea activului, care în fiecare an e mai scump decât anul trecut”.

Meta Estate Trust se îndreaptă spre piaţa AeRO la Bursei de la Bucureşti, printr-un IPO, unde este aşteptată în această vară. Casellas a povestit că sentimentul investitorilor de pe burse versus cel al investitorilor din imobiliare reprezintă un paradox pentru el.

„Este cumva un paradox pentru mine. Eu nu sunt expert în piaţa de capital, dar înţeleg că era mult mai exuberantă piaţa acum câteva luni, dar în imobiliare acum sunt cele mai bune oportunităţi. Şi trăiesc în acest paradox, unde piaţa de capital este cumva reticntă şi într-o stare de aşteptare, în timp ce în lumea imobiliară acum vedem oportunităţi mai bune decât acum câteva luni sau decât la începutul companiei”.