Analiză Allianz Trade: BCE nu va putea să facă faţă în contextul unei creşteri de 220 puncte de bază a ratei de politică monetară în următoarele 12 luni

Autor: Mircea Nica 28.06.2022

♦ În 2023, eforturile de normalizare impuse de Banca Centrală Europeană se vor risipi din ce în ce mai mult înainte ca rata efectivă a politicii monetare să atingă un nivel neutru. Având în vedere că Rezerva Federală îşi va tempera ambiţiile de creştere în 2023, va deveni mai greu pentru BCE să se opună tendinţelor şi să-şi continue calea de normalizare. ♦ Prin urmare, se conturează două majorări ale ratelor pentru 2023, ambele fiind preconizate în prima jumătate a anului, susţin analiştii Allianz Trade.

În ciuda presiunilor inflaţioniste, analiştii se aşteaptă ca Banca Centrală Europeană (BCE) să urmărească o normalizare treptată, dar hotărâtă, a poziţiei sale montare în semestrul doi din 2022, conform Allianz Trade, fostul Euler Hermes.

„În 2023, eforturile de normalizare impuse de Banca Centrală Europeană se vor risipi din ce în ce mai mult înainte ca rata efectivă a politicii monetare să atingă un nivel neutru. Pe lângă creşterile cauzate de preţurile la energie, ale blocajelor în lanţul de aprovizionare şi a incertitudinii geopolitice, riscurile tot mai mari de fragmentare a zonei euro vor afecta planurile de normalizare ale BCE“, susţin analiştii Allianz Trade.

Având în vedere că Rezerva Federală îşi va tempera ambiţiile de creştere în 2023, va deveni mai greu pentru BCE să se opună tendinţelor şi să-şi continue calea de normalizare. Prin urmare, se conturează două majorări ale ratelor pentru 2023, ambele fiind preconizate în prima jumătate a anului”, au mai adăugat analiştii.